söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Börstelegram

Blandad utveckling på Asienbörserna

Publicerad: 27 juni 2023, 05:45

Ingången till Tokyobörsen.

Foto: Getty Images

De asiatiska börserna var blandade på tisdagsmorgonen svensk tid efter en överlag röd utveckling för USA-börserna.


Jonas Fagerström

jonas.fagerstrom@bonniernews.se


I Kina var Shanghaibörsen upp 0,9 procent, samtidigt som Hongkongs Hang Seng-index ökade 1,5 procent. Nikkei 225 i Tokyo sjönk däremot 0,6 procent och sydkoreanska Kospi sjönk marginellt. ASX 200 i Sydney stärktes 0,6 procent.

Enligt Anderson Alves, som Reuters talat med, har investerarna en känsla av försiktighet med hänsyn till den globala ekonomins bana under de kommande månaderna.

"Hotet av en potentiell lågkonjunktur under en högräntecykel, förstärkt av centralbanker, kan signifikant påverka både USA och Europa, vilket därmed påverkar den globala handeln, finansiella förhållanden och efterfrågan", tillade han.

S&P Global sänkte på måndagen sin prognos för Kinas ekonomiska tillväxt något, från 5,5 procent under 2023 till 5,2 procent. Det var hittills i år den första prognossänkningen för Kinas ekonomi av ett globalt kreditvärderingsinstitut, påpekade Reuters.

Kinas premiärminister Li Qiang sade emellertid att landet kommer fortsätta att erbjuda en stark drivkraft för den globala ekonomin och Peking kommer att rulla ut mer effektiva policyåtgärder för att expandera den inhemska efterfrågan och för att öppna upp. Såväl synliga som osynliga barriärer kommer att försvinna, fortsatte han.

Li Qiang sade också att Kinas BNP-tillväxt under andra kvartalet kommer att vara högre än under det första kvartalet, och han räknar med att Kinas ekonomin kommer att klara att uppnå tillväxtmålet 5 procent 2023.

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera