Alla budgetförslag som påverkar din plånbok

Publicerad 2014-10-23 10:12

Höjd skatt på tobak och alkohol och förändrat rutavdrag är några av förslagen i den rödgröna budgeten som presenterades i dag. Här är en sammanställning av allt som rör privatekonomi.

Finansminister Magdalena Andersson (S) sade på pressträffen att regeringen ska ta Sverige ”i en ny färdriktning” mot ett Sverige som håller ihop, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.  Hon lät snarlik sin företrädare Anders Borg i sin kommentar om att reformerna ska finansieras ”krona för krona”.

  • Som tidigare aviserats trappas jobbskatteavdraget ned för arbetsinkomster som överstiger 50 000 kr per månad. Enligt beräkningar från Swedbank innebär det 220 kr högre skatt vid en inkomst på 60 000 kr per månad. 
  • Samtidigt förändras beräkningen av nivån för brytpunkten för att betala statlig skatt. Gränsen ska räknas upp med konsumentprisindex, istället för med komnsumentprisindex plus två procentenheter. Det innebär att brytpunkten blir 434 900 kr för personer under 65 år och 465 500 kr för personer som fyllt 65 år.
  • Avdragsrätten för förvaltningsutgifter i inkomstslaget kapital slopas. Exempel är depåavgifter och aviseringsavgifter för lån och bankfacksavgifter. I dag gäller att utgifter över 1 000 kr får dras av. 
  • Det blir dyrare att röka och snusa. Punktskatten på cigaretter höjs med cirka 6 procent, vilket gör ett cigarettpaket cirka 2,41 kr dyrare, enligt regeringen. Med samma procentsats höjs även punktskatten på röktobak, cigarrer, cigariller och tuggtobak. Punktskatten på snus höjs med 12 procent, vilket gör en snusdosa cirka 1,41 kr dyrare.
  • Skatten höjs även på alkohol. Skatten på öl och vin höjs med 9 procent och på sprit med 1 procent. Priset på en flaska vin som i dag kostar 59 kr kommer att bli 60,95 kr, enligt regeringen. En halvliters flaska med öl som i dag kostar 16 kr ökar till 16,53 kr.
  • Det blir inte längre avdragsgillt att ge gåvor till ideell verksamhet. 
  • Rutavdraget förändras så att hjälp med läxor och annat skolarbete inte längre omfattas. Inte heller matlagning och poolrengöring kommer att ge någon skattereduktion. Det maximala rutavdraget halveras till 25 000 kr per person och år för personer som inte fyllt 65 år.
  • Skatten sänks för pensionärer så att inkomster upp till 120 000 kr per år inte beskattas högre än lön. Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till cirka 240 000 kr per år. En äldre person med inkomst på 120 000 kr får en skattelättnad på cirka 250 kr per månad, och för garantipersonärer sänks skatten med 130-170 kr, enligt regeringen. 
  • Avdraget för privat pensionssparande sänks från 1 000 kr per månad till 150 kr 2015. Regeringen planerar att helt slopa avdraget från och med 2016.

Det råder dock osäkerhet om budgeten kommer att passera omröstningen i riksdagen. I en intervju med Dagens Industri säger Mattias Karlsson (SD), som vikarierar som Sverigedemokraternas partiledare i Jimmie Åkessons (SD) frånvaro, att han inte utesluter att fälla budgeten och tvinga fram ett nyval.