Fonder Som mest innehöll de svenska Afrikafonderna 2,8 miljarder kronor, men de senaste fem åren har alla fem fonderna försvunnit. Efter att Tundra fusionerade sina aktiefonder i september finns nu bara bredare fonder hos de svenska fondföretagen, som investerar cirka 20 procent i Afrika. Det skriver Jonas Lindmark, analyschef och redaktör för Morningstar i Sverige.

Han påpekar att tidningarna för 10-15 år sedan ofta skrev om just Afrikafonder med budskapet om att hög avkastning borde vara möjligt baserat på förhoppningar om hög framtida ekonomisk tillväxt.

”Idag har vi facit. Alla de fem Afrikafonder med svensk anknytning som startade mellan 2006 och 2013 är nu nedlagda. Den sista som försvann var Tundras, som fusionerades med tre andra fonder i september”, meddelar Jonas Lindmark.

Negativ avkastning ligger troligtvis bakom döden för Afrikafonderna och snittavkastningen hos de utländska Afrikafonder som finns kvar är minus 0,8 procent per år de senaste tio åren, till stor del orsakat av fallande råvarupriser. I jämförelse kan man kolla på avkastningen för svenska globalfonder som i snitt avkastat drygt 11 procent per år.

Men han konstaterar samtidigt att flera andra fondkategorier har utvecklats lika dåligt utan att de lagts ned och han nämner Latinamerikafonder som ett exempel. Ännu en faktor som kan ha verkat i just Afrikafondernas nackdel är en liten fondförmögenhet, en fondförmögenhet som minskar när missnöjda sparare byter till andra fonder, plus att negativ avkastning också gör att kapitalet krymper.

”Även fast snittavgiften är hög (2,2 procent årlig avgift) räcker det inte för att betala både administration och lön till förvaltaren”, förklarar Jonas Lindmark.

”En tredje förklaring till svagt intresse och nedläggningar kan vara att många fondsparare upptäckte att Afrikafonderna då för 5-10 år sedan investerade mer än hälften av pengarna i ett enda land: Sydafrika. Och där dominerade stora gruvföretag och banker”, resonerar analyschefen.

Han poängterar dock att det som framförallt ligger bakom döden för Afrikafonderna är ändrade PPM-regler, när ett minimumkrav på förvaltat kapital för att få finnas kvar på fondtorget infördes i november 2018 klarade ingen av Afrikafonderna kravet.

De nu mer lågmälda förväntningarna på afrikanska marknaden menar dock analyschefen öppnar upp möjligheter, då låga förväntningar är lättare att överträffa.

”Därmed är det lite trist att svenska fondsparare idag knappt har chansen att satsa på Afrika. Det finns inte en enda Afrikafond att välja på bland 489 PPM-fonder. Alla de svenska är som sagt nedlagda. Hos Avanza finns en kvar, JPM Africa, och hos Nordnet även DWS Africa”, skriver han samtidigt som han meddelar att en möjlighet för att få exponering mot nystartade aktiemarknader i utvecklingsländer finns genom att investera i betydligt bredare fonder som ofta har ”Frontier” i namnet och finns i kategorin ”Tillväxtmarknader, nya”. Bland PPM-fonderna finns East Capital och Tundra, som innehåller ungefär 20 procent aktier börsnoterade i Afrika.

Insiders
Insiders som handlat med aktier efter rapporterna
Aktier
Förvaltarens två nya köp
Krönika
Hernhag: Utdelningsbombmattans återkomst
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Analytiker: Storytel kan nå helårsmålen
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Alfa Laval i miljardaffär med EQT
Räntan
Riksbanken: Fortsatt expansiv penningpolitik nödvändig
Börsen
Börsen nära nollstrecket
Affär
Mycronic i global miljardaffärKöper tyskt bolag som tillverkar utrustning för kretskortstestning
Aktietips
Tre köptips från BörsveckanOch några aktier du kan vänta med
Aktietips
Di: Köp Proact efter rapportraset
Bostad
Rekordfå tror på bopristappLägsta andelen i boprisindikatorns historia
Aktieportföljen
Här är nytillskottet i vår aktieportfölj
Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver
USA
Amerikanska jobbsiffror klart under förväntanDrygt kvarts miljon jobb i stället för väntade en miljon
Aktie
Jefferies höjer riktkursen 380 procent för cannabisbolag
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Elbolag: Risk för högt elpris i sommar"Utesluter inte dubbelt spotpris i Malmö"
Foto: Gorm Kallestad/TT
Analys
SEB: Svårt att inte bli imponerad av BiliaHöjer riktkursen och upprepar köprekommendation
Foto: istockphoto
Analys
MS: Nokias förbättringar går fortare än väntatHöjer rekommendation och riktkurs
7/5
Trading Direkt: Om Julanders investmentbolag till börsen
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Selin har gått in i Electrolux ProH&M familjen halverade innehavet
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättsprisena oförändrade i april
Foto: Copyright (c) 2018 Aritra Deb/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Norska daytrayders flockas kring svenska aktierFem av de tio mest handlade är svenska värdepapper
Resor
Ryanair öppnar 21 linjer från ArlandaBörjar konkurrera med SAS även på inrikesmarknaden