All-time-high för börsens nykomlingar

Publicerad 2016-09-29 18:41

Aktier Torsdagen blev en stark dag för flera av börsens nykomlingar senaste året. Gårdagens vinnare Nobina steg till exempel ytterligare med drygt 7 procent och noterades till som mest 54,50, vilket är kursrekord.

Privata Affärer påpekade också efter den starka halvårsrapporten under onsdagen att Nobina var på väg mot ett nytt kursrekord som alltså blev verklighet redan dagen efter. Kursen eldades också på av att de tre banker som bevakar bolaget höjde sina riktkurser där till exempel Danske Bank är mest optimistisk med en riktkurs på 62 kr. Det ger en ytterligare potential från torsdagens slutkurs på 15 procent.

Men även andra nyintroduktioner avancerade starkt under dagen. Coor Services noterades högt på vinnarlistan med en uppgång på över 8 procent och nådde som högst 58,00, vilket är ett nytt all-time-high. Aktien har beskrivits som defensiv och stabil och som en möjlig högutdelare från och med nästa år. Precis som Nobina arbetar med långa servicekontrakt över flera år som ger en stabil intjäning och där aktieägarna vet vad de får på medellång sikt.

Ytterligare en vinnare var Troax som steg med 3,6 procent och därmed noterade nytt kursrekord med 173 kr. Troax har haft en mycket stark kursutveckling under lång tid och har avancerat upp med 159 procent sedan introduktionen under fjolåret.

Nytt kursrekord blev det även för Scandic Hotels där kursökningen under torsdagen var 2 procent. Scandic har gjort en anmärkningsvärd comeback efter att ha sjunkit kraftigt efter första noteringen, men där kursen nu har stigit med 42 procent sedan bottennivån som noterades under den allmänna börsoron i början av året..

Och till dessa fyra aktieess kan vi lägga debuten för Internationella Engelska Skolan som idag steg kraftigt från teckningskursen 52 kr. Aktien betalades som bäst till 75 kr på förmiddagen, men slutade på 69,00 kr – en uppgång med 33 procent.

Aktien övertecknades 25 gånger varför få normala småsparare fick önskad tilldelning – i stället verkar de flesta ha blivit tilldelade 60 aktier. En försäljning till slutkursen under torsdagen gav därför en vinst på ca 1 000 kr.