Det finns lögn, förbannad lögn och statistik – brukar det heta. När det gäller börsen är det historiska säsongsmönstret ett viktigt beslutsunderlag för en del av marknaden och kan därför vara självuppfyllande.
Och under de sista tjugo åren har perioden maj-september varit börsens absolut sämsta period. Fyra av fem månader visar minus för index när alla andra månader under året visar mer eller mindre kraftiga plussiffror.
Naturligtvis fanns det farhågor också inför denna sommar att börsen skulle utvecklas sämre – och vi hade också en svag period från mitten av juni fram till i början av juli när börsens breda index OMXSPI nådde bottennivåerna runt 562 efter en nedgång på fyra procent.
Därefter har dock marknaden visat en förvånansvärd styrka – tvärt emot förra årets svaga sommarbörs. Uppgången sedan fjärde juli är cirka sju procent. Anledningen är förstås en rapportperiod som var bättre än förväntningarna – och där bolagens prognoser och förhoppningar för det tredje kvartalet och resten av året också ingav investerarna hopp med en ökad riskaptit som följd.
Starka makrodata med fina tillväxtsiffror och fortfarande ett inköpschefsindex som visar på en högkonjunktur som rullar på är också faktorer som givit understöd till den senaste månadens uppgångar.
Det är dock inte exportindustrin som i första hand drivit upp index – istället har storbankerna tagit ledningen med uppgångar mellan 6-10 procent där SEB och Handelsbanken utvecklats bäst. Och med bankernas tyngd i index betyder detta mycket för utvecklingen.
Frågan är förstås nu om denna positiva trend kan fortsätta eller om marknaden åtminstone kommer konsolidera sig kring de nya rekordnivåerna. Augusti och september är förvisso årets definitivt sämsta månader historiskt med genomsnittliga nedgångar på knappt två procent.
Så en kraftig rekyl under sensommaren skulle fortfarande kunna göra att säsongsmönstret stämmer igen. Och med ökad geopolitisk oro med nya utspel kring handelskrig var och varannan dag ökar naturligtvis sannolikheten för en större nedgång på minst 5-10 procent framöver.
Att se över sin riskprofil i det här läget kan därför vara ett klokt råd.