Alfredsson: Ratos är en studie i vanskötsel

Publicerad 2017-12-14 13:16

Kommentar Magnus Agervald fick inte lång tid på vd-stolen i Ratos – bolaget går nu så dåligt att styrelsen sparkar honom med omedelbar verkan och ordföranden Jonas Wiström tar över. Därmed skrivs ett nytt kapitel i Ratos historia som nu under många år kan beskrivas som en studie i vanskötsel.

Det kommer sannolikt att skrivas en del i forskningssyfte om Ratos så småningom – för sällan har ett så pass stort och etablerat bolag på Stockholmsbörsen gått från succé till fiasko på så relativt kort tid.

Framgångarna på 2000-talet under vd:n Arne Karlsson gjorde Ratos aktieägare allt förmögnare med höjda utdelningar, extrautdelningar, ökande aktiekurs och generellt levererande av ett högt aktieägarvärde under många år.

Därefter blev Arne Karlsson ordförande och värvade Susanna Campbell som vd och då började problemen. Men en hel del faller också tillbaka på Karlsson eftersom Campbell inte bara gjorde dåliga köp utan också fick ärva en del problembarn i bolagsportföljen som var svåra att få bukt med.

Till slut fick styrelsen nog – Campbell fick sparken och ÅF:s tidigare så framgångsrika vd Jonas Wiström klev in som ordförande. Hans främsta åtgärd var att rekrytera Byggmax tidigare vd Magnus Agervald till Ratos vd-post.

I samband med detta höjdes en del ögonbryn – vad hade egentligen en bygghandlare för kompetens att sköta ett investmentbolag som i hög grad liknande ett riskkapitalbolag på börsen.

Och även om storägaren Per-Olof Söderberg och Jonas Wiström på onsdagen inte vill lägga särskilt stor skuld på Agervald för vad som gått snett, så framstår rekryteringen som felgenomtänkt och totalt fiasko med ett så abrupt slut.

Nu har strategin ändrats, bolagen i portföljen ska behållas längre och Jonas Wiström ska som ny vd ”vända på alla stenar” i bolagen. Men att det går så pass dåligt i en så pass stor andel av portalbolagen mitt i en stark högkonjunktur visar på hur krisartad situationen verkligen är.

Bra bolag har tidigare sålts för tidigt, flera surdegar är kvar och i längden kommer det sättas frågetecken för om Ratos kan behålla sin nuvarande utdelning på 2,00 kr som trots allt ger en direktavkastning på 5,6 procent.

Kursen rasade igår med över 6 procent – och i dag ligger den kvar på de nya lägstanivåerna som vi inte sett på minst 10 år. Och så kallade fyndköpare bör sannolikt hålla sig borta – det kommer ta tid att vända Ratos uppåt igen. Det gamla ordspråket att det kommer bli värre innan det blir bättre är här sannolikt väl på plats.