Kommentar Efter två månader av breda kursfall på Stockholmsbörsen har index sjunkit med nästan 14 procent och många vinstrika företag med stora kassor har fallit tvåsiffrigt. Det innebär att vårens höjda utdelningar nu kommer ge alltfler aktier en högre direktavkastning än tidigare – något som också kan innebära att fallhöjden minskar i sin helhet.

Vi har onekligen en speciell situation i dagsläget på börsen med ett stort börsfall sedan början på oktober då aktiemarknaden stod på all-time-high. Orsaken till de skarpa kursfallen ligger både i oro på räntemarknaden, för att konjunkturen har toppat och även att tredje kvartalets vinster visserligen var starka, men ändå inte tillräckligt starka för att uppfylla de förväntningar som fanns innan rapportperioden.

Men med dessa starka vinster kommer boksluten i januari och februari också innehålla många positiva utdelningsbesked där större och mindre utdelningshöjningar kommer vara legio. Speciellt många konjunkturkänsliga bolag har haft ett 2018 med mycket goda vinster som så här långt kommer att fortsätta in i nästa år.

Men kursfallen i två månader siktar mot att vi om ett år kommer ha ett helt annat läge med en sämre konjunktur som gör att vinsterna kan komma att falla under nästa år. Det kommer dock inte mer än marginellt att påverka styrelsernas förslag till bolagsstämmorna och utdelningarna i vår – slutsatsen är att vi kommer att få ett guldregn över aktieägarna som aldrig förr.

Det kommer att handla liksom i våras om klart över 200 miljarder och påslaget mot utdelningsbeskeden för 2017 kan mycket väl bli tvåsiffrigt. Och det i sin tur innebär att direktavkastningen efter kursfallen både under hösten och för aktier som backat kraftigt redan tidigare kommer att ligga klart högre än tidigare och för vissa aktier på toppnoteringar.

Bland de största företagen har vi till exempel Nordea som under det senaste året fallit med över 20 procent och som nu har en direktavkastning på cirka nio procent. Handelsbanken som tappat 15 procent på sista året ligger strax under åtta procent. Även övriga storbanker ståtar med en attraktiv direktavkastning.

Ett annat bolag som fallit mycket under senaste månaderna är Kindred – spelbolaget som ofta framställs som det stabilaste i sektorn. Fallet på ett år är 25 procent och nu under hösten över 15 procent – och direktavkastningen ligger nu på närmare åtta procent.

Bland konjunkturkänsliga bolag har till exempel stora kursfall för ett bolag som Boliden givit utdelningsjägare nya alternativ – för gruvbolaget ligger direktavkastningen idag på över sju procent.

Och så fortsätter det för många bolag på Stockholmsbörsen och då ska vi inte heller räkna bort att bolag som haft ett extremt bra vinstår som till exempel Volvo också kan bjuda på en ordentlig extrautdelning med sin stinna kassa. Och det utöver en ordentlig höjd ordinarie utdelning som gör att direktavkastning idag sannolikt ligger någonstans mellan 4-5 procent.