Gustav Lindner, Öresunds vd, tror fortsatt på Bilia, största innehavet i investmentbolaget.

Bilia fortsatt favorit hos Öresund

Publicerad 2017-04-12 12:44

Aktie För en gångs skull levererar Öresund en rapport där substansvärdet ökat mindre än index. Främsta orsaken är en nedgång för Bilia – det största innehavet. Men vd Gustav Lindner tror stenhårt på bolagets affärsmodell där kompletterande förvärv driver tillväxten.

Som ett av de första börsbolagen kommer Öresund i dag med sin delårsrapport för perioden januari-mars – och det är inte så konstigt eftersom ett rent investmentbolag inte har så komplicerade siffror.

Substansvärdet ökade med 3,5 procent under perioden medan index steg med 6,5 procent. Bilia som är det största innehavet i portföljen föll nämligen under kvartalet med över 10 procent och drog därmed ner Öresunds substansvärde.

– Vi struntar i kortsiktiga nedgångar när vi tror på bolaget, säger vd Gustav Lindner. De växer kontrollerat med ett bra kunderbjudande och genom förvärv inte minst utomlands kan tillväxten öka. Detta är en historia som pågått i 15-20 år och vi tror att den kan fortsätta framöver.

Fabege är det näst största innehavet i er portfölj – ska man ha fastighetsaktier nu när räntorna är på väg upp?

– Vi ser Fabege som ett långsiktigt case som inte är beroende om 10-årsräntan ligger si eller så. Bolaget bygger nya stadsdelar i Stockholm och all verksamhet är inom en radie på fem kilometer. Bolaget har också en stark balansräkning vilket sänker risken och omförhandlade hyror steg förra året med 23 procent, vilket indikerar att det finns en uppsida där också.

Oriflame har varit en stark investering för er senaste åren, men nu har ni börjat sälja av?

– Ja, nu framstår värderingen som mera rimlig, men vi tror att bolaget kan fortsätta upp med den tillväxt som Oriflame nu visar upp i Asien. I Kina har bolaget växt tresiffrigt under en period och dessutom har bolaget varit duktiga på att digitalisera sin affär.

Ni har fortsatt att investera i Nordax, men ännu har ingenting hänt med kursen?

Jag tror att vissa regleringsförsök i Norge varit som en våt filt över aktien när dessutom marknaden har frågat sig vad som händer när räntan höjs. Men Nordax är den nischbank som har lägst risk, de har hållit på med sin verksamhet under 25 års tid och är oerhört selektiva när det gäller att bevilja lån.

Ni har också agerat ankarinvesterare på nytt efter Engelska Skolan genom att köpa in er med en större post i nyligen noterade Ambea. Vad ser ni där?

– En intressant marknad där 40-talisternas behov av boende och vård nu börjar bli allt större och de är en betydligt större grupp än 30-taliserna. Visst finns det en politisk risk, men vi tycker att Ambeas verksamhet är värd den.

Om du skulle plocka ut två företag där du tror att det kan hända något som får aktien att utvecklas positivt under 2017 – vilka skulle de vara?

– Scandi Standard har drabbats av att fågelinfluensan har slagit till, vilket pressar kursen. Men det har vi varit med om förr och när det tar slut kommer vi äta kyckling igen som förr och det lär ske innan det här året är slut.

– Vi tror också att Nordax kan börja röra på sig på kort sikt när marknaden ser att bolaget fortsätter att växa med minst 10 procent med lönsamhet. Det var intressant när vi började köpa och sedan dess har bolaget fortsatt att leverera.