Bankfrossan Alecta riskerar att förlora minst 12 miljarder kronor för investeringarna i SVB och Signature Bank. Pensionsbolagets vd Magnus Billing är förstås inte nöjd och kallar investeringen för ett misslyckande.

− Det är naturligtvis inte bra när en sådan här händelse inträffar. Det är inte bra för Alecta och vårt renommé, säger Magnus Billing till Sveriges Radio Ekot.

Pensionsjätten har investerat 9 miljarder i Silicon Valley Bank och 3 miljarder i Signature Bank. Båda har nu kollapsat och tagits över av amerikanska myndigheter. Därmed riskerar Alecta att förlora 12 miljarder kr.

− Det är ett misslyckande att vi investerat i dessa bolag och hamnat i den här situationen, säger Billing till Ekot.

Alecta har dessutom investerat 9 miljarder i First Republic som i fredags föll 50 procent och är ned lika mycket i förhandeln inför dagens börsöppning. Men när det gäller den banken känner sig Magnus Billing lugnare och till Ekot säger han att han tror att First Republic kommer klara sig ur detta.

Även om det nu blir en mångmiljardsmäll för Alecta är det inte säkert att pensionsspararna drabbas av detta. Alecta förvaltar över 1000 miljarder kr så även om 12 miljarder är mycket pengar så är det bara en bråkdel av Alectas tillgångar. Alecta är dessutom överkapitaliserat och kan därmed klara pensionsåtagandena trots miljardsmällen.

Som kund i Alecta behöver man därför inte vara orolig, menar Mattias Fellenius, pensionsexpert och grundare av Svenska Fribrevsbolaget.

− Det här är en påminnelse om att det är riskfyllt att placera på kapitalmarknaden. Som pensionskund är det enda du kan göra att se till att du har en bra och vettig förvaltning till ett bra pris. Och det har du hos Alecta, säger Fellenius till Privata Affärer.