Alectas vd Magnus Billing.

Bankkrisen Alecta har sålt hela sitt innehav i den amerikanska regionalbanken First Republic Bank. Det uppger pensionsjättens vd Magnus Billing till Bloomberg.

Alectas vd Magnus Billing säger till nyhetsbyrån att pensionsjätten förlorat 7,5 miljarder kronor på investeringen. 

På tisdagen rusar dock First Republics aktie 23 procent i den inledande handeln på Wall Street. Detta efter att ha rasat 47 procent föregående handelsdag. Flera av de regionala bankerna fick ett lyft efter att USA:s finansminister Janet Yellen sagt att regeringen är redo att garantera insättningar om bankkrisen skulle förvärras. Men Alecta missar alltså dagens uppgång efter att ha sålt hela innehavet. 

Problemen för regionalbanken First Republic Bank började i samband med kollapserna för nischbankerna SVB och Signature Bank i USA. Elva amerikanska storbanker har gjort insättningar på 30 miljarder dollar i First Republic Bank som en stödåtgärd då banken drabbats av omfattande uttag. 

Kreditvärderingsjätten S&P och Moody’s har i sin tur sänkt bankens kreditbetyg till skräpstatus. S&P framhöll att likviditetsstödet från de andra bankerna sannolikt inte är tillräckligt för att lösa First Republics knepiga finansiella situation.