Placera Återhämtningen under året har varit mycket starkare än någon vågade sia om inför andra halvåret 2021. Ålandsbanken tror på tre möjliga scenarier för resten av året, varav det mest troliga är att fortsättningen av året blir ungefär som första halvan, men ännu starkare. Minskande restriktioner världen över ”bidrar till att tillväxten står på allt bredare bas”, skriver Ålandsbanken i sin Marknadsutblick för juni där aktier, Norden och Europa, samt företagsobligationer överviktas.

Det mest sannolika scenariot enligt Ålandsbanken, är att detaljhandeln, hotellnäringen, restaurangerna och resebolagen tar tillbaka förlorade territorier, medan centralbankerna ser prishöjningar som temporära och därför sitter still i båten. Så ser slutet på året ut och Ålandsbanken räknar med positiv avkastning i både aktier och företagsobligationer i takt med att bolagsvinsterna fortsätter stiga.

En liten risk finns inbyggd i marknadssynen, trots det optimistiska tonläget. Det finns en liten risk, 20 procent, att ”goda nyheter blir dåliga nyheter”. De dåliga kan sammanfattas med att återhämtningen visar ordentlig kraft samtidigt som inflationen stiger, vilket innebär att argumenten för fortsatta stimulanser minskar.

”Stark volymtillväxt”

I ett sådant läge startar centralbankerna diskussionen om att minska på värdepappersköpen samtidigt som obligationsräntorna stiger och därmed sätter press på värderingen av risktillgångar.

Men det finns också en sannolikhet, cirka 20 procent, att stark volymtillväxt och ett utrymme för prishöjningar ”understödjer analytikernas omsättnings- och marginalprognoser och ett än mer accentuerat positivt vinstmomentum”.

En synnerligen stark inledning på börsåret 2021 har speglats i stora kursuppgångar och under våren en tydligt högre värdering. Inför sommarmånaderna har banken avläst en viss oro för högre inflation och stigande räntor, vilket dämpat takten i kursuppgången.

Aktieövervikt i Norden och Europa

Samtidigt har övertygande delårsrapporter från bolagen och fortsatt stark konjunkturstatistik lyft vinstprognoserna. Kombinationen av mer återhållna kursstegringar men en tydligt stark trend i vinstprognoser har fått värderingen att dämpas jämfört med vårens toppar.

Ålandsbanken sätter aktieövervikt i Norden och Europa. Nordens cykliska karaktär gynnas av den ekonomiska återhämtningen och vinstprognoserna justeras upp.

Europa får övervikt då det finns tydliga signaler om återhämtning, ”om än från låga nivåer”. Det är framför allt den nya konsumtionstrenden, efter pandemin, som bör lyfta ekonomin.

Undervikt USA och tillväxtmarknader

USA och tillväxtmarknaderna underviktas i bankens prognoser för resten av året. I USA är tillväxten stark men allt högre börskurser har ”skruvat upp värderingen”. Här finns också många tillväxtbolag som missgynnas av allt högre obligationsräntor.

Tillväxtmarknaderna underviktas även de, men på grund av lägre värderingar, men framför allt på grund av att pandemin fortfarande hämmar återhämtningen.

Sammanfattningsvis tror Ålandsbanken på positiv avkastning under hela 2021, men flaggar ändå för att det i denna stigande marknad kan inträffa en korrektion av något slag, särskilt med tanke på att det hittills i år inte har förekommit någon.

”Attraktiv avkastning”

Räntemässigt underviktar banken både korta och långa räntor under perioden. Riskpremierna har minskat och avkastningen är i underkant, men ”ECB:s fortsatta tillgångsköp skyddar mot kursfall”.

Företagsobligationer överviktas, både Investment Grade och High Yield. Avkastningen för de sistnämnda förväntas vara attraktiv, då riskaptiten är hög, samtidigt som likviditeten är god och det förekommer många emissioner på marknaden.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Börsen vände nedåt
Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
Foto: Copyright (c) 2017 ITTIGallery/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
VNV lyfter efter återköpsprogram
Asienbörserna
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Rekyl uppåt i New York
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs