Knockad av krisen

Publicerad 2009-11-12 23:47

Från rekordvinster till 30 miljoner i förlust på ett kvartal – stålgrossisten BE har mycket emot sig just nu.

KLICKA PÅ + FÖR ATT FÖRSTORA TABELLEN

BE GROUP

SÄLJ
Trots historisk låg värdering är det för tidigt att köpa.

POTENTIAL

Vidareförädlingsstrategin kommer att leda till bättre marginaler.

RISK
Prisfall, volymfall, lagernedskrivningar, kundförluster. Riskerna är många.

HÅRDA TIDER. BE Group har ett par tuffa år framför sig. Foto: Scanpix

Inte sedan Bröderna Ed­strands tid har marknaden för stål försvagats så snabbt som under fjolårshösten.

För ett halvår sedan gjorde BE Group, som tillsammans med SSAB-ägda Tibnor är landets största stålgrossist, rekordvinster. Ett kvartal senare gick verksamheten med 30 miljoner kronor i förlust. Det var en försämring på drygt 100 miljoner kronor jämfört med motsvarande period för ett år sedan.
VA ser inte att vändningen uppåt när väl konjunkturen förbättras blir lika snabb och stor och rekommenderar därför sälj på BE Group-aktien eftersom bolaget har åtminstone två mycket tuffa år framför sig.

BE Group startade redan 1885 i Malmö och köptes upp av Trelleborg under Rune Anderssons tid hundra år senare 1988.

Riskkapitalbolaget Nordic Capital tog över drygt tio år senare och genomförde en kraftig expansion utomlands. Nordic Capital inledde även ett arbete med att öka förädlingen av BE Group genom att i högre grad gå från att vidareförsälja stålprodukter till industrin till att även bearbeta stålet. Nordic Capital börs­noterade BE Group 2006. Det var en lyckad notering för Nordic Capitals del eftersom aktien i dag står i hälften av vad den noterades till 2006.

I dag kommer 60 procent av försäljningen från de utländska verksamheterna och drygt 10 procent är av bearbetade produkter. Det är lovvärda satsningar som kommer att göra BE Group till ett starkare bolag i framtiden.

Men i dag är det senaste decenniets expansion ett problem.
Dels har bolaget drygt 1 miljard kronor i nettoskuld, vilket för något år sedan inte var särskilt mycket, drygt två gånger nettovinsten, men som i år är ett litet problem.

Dels har expansionen skett på marknader som i dag står inför stora problem. Mycket har nämligen skett i Östeuropa där konjunkturnedgången är särskilt svår. Priserna på stål faller, efterfrågan viker och VA är därtill lite oroat för att BE Group kan komma att redovisa kundförluster från den hårt pressade östeuropeiska industrin förutom de lagernedskrivningar som vi såg redan under förra kvartalet.

VA räknar med att bolaget omsätter runt 6,7 miljarder kronor i år, vilket är en nedgång på 1 miljard kronor jämfört med i fjol, och att förra årets vinst på 378 miljoner kronor i år kan bli noll eller möjligtvis enbart en svag vinst.

Nästa år bör det bli lite bättre även om man inte bör räkna med att bolaget ska tjäna 7 kronor per aktie som man gjorde under 2007 och 2008. Det var en period när råvaruhaussen var som störst och det är svårt att se att den perioden ska komma tillbaka på många år.

Med tanke på att aktien den senaste månaden har stigit med närmare 50 procent är risken för besvikelser stor när rapporten presenteras i morgon fredag.