Aktiestrategens tre favoriter

Publicerad 2015-03-04 14:49

Aktietips SEB:s aktiestrateg haussar två danska och en svensk aktie i bankens senaste upplaga av nyhetsbrevet Placeraren.

Det har minst sagt varit några urstarka månader på börsen även om de senaste dagarna bjudit på fallande kurser.

– Den senaste fyramånadersperioden med över 30 procents avkastning på den svenska börsen, är historiskt sett, väldigt starkt, säger SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem till Placeraren.

Men det är inte stigande bolagsvinster som lyft börsen utan stimulanser från framförallt Europeiska centralbankens eldat på börsen. Och i en miljö där organisk tillväxt blir allt svårare föredrar SEB:s aktiestrateg bolag som kan växa genom innovation, geografisk expansion eller strategiska förändringar. I det perspektivet lyfter Lyrhem fram tre bolag som han ser som särskilt attraktiva just nu.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk gasade på under det fjärde kvartalet och resultatet imponerar på SEB. Men enligt Lyrhem finns fortfarande en betydande uppsida i aktien samt potential för en accelererande tillväxt kommande åren drivet av flertalet produktlanseringar. Bolaget beskrivs som ett av ”de mest solida tillväxtbolagen i Norden”.

Mätteknikbolaget Hexagon hade under det fjärde kvartalet den bästa tillväxttakten på fyra år. Framgången kan bland annat förklaras med nya produkter. SEB gillar Hexagon och bedömer att bolaget kommer fortsätta att expandera lönsamheten.

Danska smyckesbolaget Pandora hade ett fantastiskt fjärde kvartal och aktien har gått upp kraftigt de senaste månaderna. Men SEB menar att det fortfarande finns en stor uppsida i aktien. Inte minst då bolaget fortfarande befinner sig i en relativt tidig expansionsfas internationellt.  Banken beskriver Pandora som ”ett av börsens mest attraktivt värderade tillväxtbolag” som kan växa starkt både geografiskt samt genom breddning av produktportföljen.