Börsen Det finns påtagliga risker på aktiemarknaden, enligt Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling som behåller en defensiv syn på Stockholmsbörsen. Det säger han till storbankens kundtidning Fokus Placeringar.

I en intervju med Handelsbankens kundtidning Fokus Placeringar säger storbankens aktiestrateg Mattias Sundling att det är tydligt att marknaden blivit riskavert efter sommarens uppgångar på börsen, som visade sig vara tillfälliga. 

– Jag är inställd på att det kommer att vara fortsatt stökigt ett tag till, fortsätter han. 

Vinstförväntningarna på börsbolagen är fortfarande högt ställda. Samtidigt får konsumenterna allt mindre kvar i plånboken på grund av hög inflation, rusande elpriser och stigande räntekostnader. Mattias Sundling väntar sig att analytikerna justerar ned sina vinstprognoser. 

– Ett skäl till att vinsterna hållits uppe är den höga inflationen som blåst upp försäljningen. Även orderingången har varit stark då bolagen tidigare hamstrade för att det var varubrist och nu för att priserna väntas stiga, säger han till storbankens kundtidning, och fortsätter:

– Givet att det blir en recession, vilket våra ekonomer tror, så kommer vinstprognoserna att sjunka. 

Handelsbankens aktiestrateg förklarar att storbanken “förblir positionerade” för en mild lågkonjunktur och att han tror att det är “för tidigt för en bred rörelse mot tillväxtaktier” på Stockholmsbörsen. 

– Det innebär bland annat att vi helst undviker sektorer som cykliskt och fastigheter. I stället förordar vi bankaktier, som gynnas av högre räntor, tillsammans med defensiva sektorer som dagligvaror, telekom och hälsovård, säger han till tidningen. 

Vidare bedömer han att en recession ännu inte prisats in i aktiekurserna, trots att globala börsindex rasat över 20 procent i år. 

– I en recession brukar marknadsvärderingen bottna vid betydligt lägre nivåer än i dag, säger Mattias Sundling.