Placera Vilka aktier och vilka sektorer blir vinnare om inflationen biter sig fast? Efter 30 år med minskande räntor och sjunkande inflation är det många som aldrig varit med om vad en kraftig inflation betyder. Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand har funderat över vilka aktier som blir vinnare vid en långvarig och hög inflation. Grundtipset är cykliska aktier, och banker som drar nytta av räntehöjningarna.

Efter flera decennier med sjunkande räntor och obefintlig inflation ser det nu ut som om inflationen är här för att stanna. Om så sker, vilka aktier vinner på det, och vilka sektorer.

Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank och Sparbankerna, intervjuas i en artikel på Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt om börsen mitt i en växande inflation.

Efter covid-pandemin börjar nu den privata konsumtionen, och företagens investeringar, att ta fart igen. Men det går snabbt och tillverkningsindustrin hinner inte möta den stigande helt och hållet. Resultatet blir flaskhalsar, alltför små lager och brist på viktiga komponenter, som halvledare.

”Många tror på kortsiktig inflation”

– De flesta menar att det här är kortsiktigt och att utbud och efterfrågan kommer att komma i balans igen ganska snart. Men får vi full sysselsättning och löneinflation så finns det förstås en risk att vi får en ihållande inflation på sikt, säger Robert Oldstrand, till Aktiellt.

Stockholmsbörsen ligger faktiskt ganska bra till i den situationen, med hög andel verkstäder och banker som är konjunkturexponerade.

– Råvaror och tillverkningsindustri som är exponerad mot råvaruframställning gynnas när priserna stiger. Det gör generellt även bankerna som kan dra nytta av ett högre ränteläge, säger han.

”Cykliska bolag vinnare”

Oldstrands tumregel är att cykliska bolag blir vinnare på högre inflation eftersom inflation oftast historiskt inneburit en bättre konjunkturbild. Men skillnaden är stor mellan olika bolag. I tillverkningsindustrin finns stora skillnader mellan bolagen.

SKF har till exempel mycket stål i sina produkter, men det har inte Atlas Copco. Assa Abloy påverkas också av högre metallpriser, men är marknadsledande och bör därför ha lättare att kompensera sig med högre priser, resonerar han.

Fastigheter är en sektor med ett antal ”relativa vinnare”, men sektorn missgynnas av allt högre räntor, vilket gör att nödvändig finansiering blir allt dyrare. Det kan i viss mån kompenseras av att hyrorna ”följer med inflationen upp och att fastighetsvärdena stiger”. Men Oldstrand tror ändå inte att det går att hitta några ”solklara vinnare” bland fastighetsbolagen. 

”Tungt för tillväxtbolag”

Andra sektorer som får det tungt är tillväxtbolag med de stora intäkterna i framtiden. Dessa aktier blir inte lika attraktiva när räntorna stiger, då det blir dyrare att ”räkna hem framtida vinster”.

– Men frågan är om det är så viktigt. Teknikbolag som inte tjänar pengar får förstås problem i en inflationsmiljö. Bland merparten av dessa typer av bolag ligger också en hög förhoppningsvärdering om vi får kalla det så. Men bolag med stark marknadsposition och stabila intäkter som till exempel Apple och Microsoft klarar sig förmodligen bra även vid högre inflation, säger Robert Oldstrand.

”Undvik obligationsmarknaden”

Konsumentvarubolagen brukar räknas till förlorarna vid ökande inflation, då de har svårt att kompensera sig prismässigt mot konumenterna. Oldstrand nämner exemplet Electrolux.

– Sammanfattningsvis är det inte helt lätt att peka ut exakt vilka bolag som är inflationsvinnare eller ej. Men om vi skulle få skenande inflation och därmed kraftigt stigande räntor är obligationer definitivt inte en tillgång man traditionellt ska ha eftersom de sjunker i värde när räntorna stiger, säger Robert Oldstrand.

Stockholmsbörsen
Plusstängning efter tunn handelRejält ras för Oncopeptides efter USA-varning
Foto: AP/TT
Wall street
Blandat i New YorkTech-bolagen relativa vinnare
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: He Jinghua / Costfoto
Aktie
Apple slog förväntningarna med 30 procentMen global chipbrist blir ny motvind
Rapport
Lundin Energy något bättre förväntat
Foto: istockphoto
Rapport
Alphabet: Betydligt bättre än väntat
Rapport
Apple: Aktien föll trots överraskande starkt resultat
Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Dubbelslag mot InvestorTas bort från Swedbanks sektorsfavoriter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Norwegian: Konverterar fordringar till aktierSkulder för 822 miljoner ersätts med 95 miljoner nya aktier
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären