Placera Onsdagen blev en blytung dag på börserna världen över. Mattias Isakson, chef för Strategi & Allokering på Swedbank, är inte förvånad över turbulensen. Covid-utvecklingen pekar åt fel håll i både Europa och i USA. Nya restriktioner och nedstängningar får direkt påverkan på återhämtningen på börsen. Om vi också adderar dramat i det amerikanska valet, och den evighetslånga brexitförhandlingen till mixen, är volatiliteten på marknaderna just nu varken obegriplig eller förvånande. Men botten nåddes under andra kvartalet, anser han.

Aktiemarknaden har gått upp under en längre period och bolagen överraskar positivt men marknaden har trots det ”skakat till” på slutet.

– Marknaden hade hoppats på att bolagen skulle kunna guida lite tydligare inför den närmaste framtiden i samband med kvartalsrapporterna. Men sammantaget har vi inte blivit mycket klokare än tidigare om utsikterna för 2021, utan vi svävar i fortsatt osäkerhet, säger Mattias Isakson.

”Botten under andra kvartalet”

– Allt tyder på att den ekonomiska botten skedde under det andra kvartalet, och att vi sedan dess är på väg uppåt, men frågan är hur snabbt och hur kraftfullt?

Nu är det mindre än en vecka kvar till valet i USA, med två väsensskilda kandidater. I ett kortsiktigt perspektiv är risken hög, menar Mattias Isakson, men det är inte säkert att volatiliteten behöver öka ytterligare under dagarna fram till valet den 3 november.

– Men det påverkar marknaden, och det viktigaste är sannolikt att resultatet blir tydligt och klart, för någon av kandidaterna. Det är det mest centrala, annars kommer vi och marknaden att leva i ovisshet under en period, säger Mattias Isakson.

”Brexit förvärrar”

Och ovissheten är aldrig bra för marknaden. Ett nytt stimulanspaket från USA skulle i ett sådant scenario dessutom kunna ta längre tid att komma överens om. Om vi därtill lägger den hittills olösta brexitförhandlingen till bilden är argumenten flera för att den absolut närmaste tiden kan bli turbulent.

Hittills under rapportperioden har många svenska konjunkturkänsliga bolag visat sig ha bra kostnadskontroll, vilket innebär att om efterfrågan fortsätter sin återhämtning kan utväxlingen på börsen bli bra. Även om utvecklingen i just nu ser bra ut, kan läget komma att ändras på grund av ny oro för återhämtningen som ett resultat av den accelererande smittspridningen vi sett på slutet, konstaterar Mattias Isakson.

”Många digitala vinnare”

Tech-sektorn är intressant i ett globalt perspektiv. Det finns många vinnare på den digitala trenden. Och tech-bolagen är vinnare i jobba hemma-trenden, så strukturellt är tech-bolagen i en vinnande sektor.

– De stora tech-bolagen är giganter som gör enorma vinster, och de har mycket bra produkter, samtidigt som dessutom fortsätter att växa. Covid-19 har blivit en katalysator för sektorn, och digitaliseringen har ökat i hastighet. Om det kommer signaler om reglering, eller restriktioner, kan sektorn dippa tillfälligt, men generellt sett är det här en strukturellt intressant sektor att investera i. Vissa effekter av pandemin kommer med största sannolikhet att bli bestående, så som att många inte kommer att resa som tidigare och att fler kommer att jobba hemifrån, säger Mattias Isakson.

Rapport
Epiroc nådde inte förväntningarna
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Bättre än väntat för Hexpol
Rapport
Veoneers förlust större än väntat
Börsen
Bred nedgång på börsen
Fonder
Så agerade fondspararna i aprilSverige- och globalfonder lockade medan grön energi kastades ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Fed
Fed: Kommande nedtrappningar i fokusBesked kl 20 i kväll
Rapport
Electrolux slår förväntningarna med råge
Rapport
Vinstfest för SEB
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch fördubblade omsättningen
Rapport
Värre än befarat för ScandicMen ser ljusning i sommar
Rapport
Kindred ungefär som väntat
Rapport
Lägre förlust än väntat
Konjunktur
SHB: Arbetslösheten på förkrisnivåer först i slutet av 2023
Foto: Copyright (c) 2021 Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Creades kan starta SPAC-bolagTog in 1 miljard i emission
Börsen
Asien: Avvaktande inför Fed
Experttelefonen
Klockan 10: Prata privatekonomi med årets branschjournalist
Foto: AP/TT
Wall Street
Stilla på Wall Street
Foto: Copyright (c) 2019 Tada Images/Shutterstock. No use without permission.
Rapport
Klart bättre än väntat för Alphabet
Riksbanken
Analytiker: Riksbanken går långsamt framDagens besked helt enligt förväntningarna
Foto: Copyright (c) 2020 smolaw/Shutterstock. No use without permission.
Bank
Rapport: Här är bankerna med bäst skydd mot nätbedrägerier
Foto: Represented by ZUMA Press, Inc.
Fonder
Indiska börsen ignorerar covidlägetInget börsfall trots rekordmånga sjukdomsfall
Räntan
Riksbanken: Fortsatt nollränta
Foto: istockphoto
Bopriser
Riksbanken: Bopriserna fortsätter stiga..."om än i långsammare takt"
27/4
Trading Direkt: Sprinchorn om Evolution"Ett unikt bolag"