Placera Onsdagen blev en blytung dag på börserna världen över. Mattias Isakson, chef för Strategi & Allokering på Swedbank, är inte förvånad över turbulensen. Covid-utvecklingen pekar åt fel håll i både Europa och i USA. Nya restriktioner och nedstängningar får direkt påverkan på återhämtningen på börsen. Om vi också adderar dramat i det amerikanska valet, och den evighetslånga brexitförhandlingen till mixen, är volatiliteten på marknaderna just nu varken obegriplig eller förvånande. Men botten nåddes under andra kvartalet, anser han.

Aktiemarknaden har gått upp under en längre period och bolagen överraskar positivt men marknaden har trots det ”skakat till” på slutet.

– Marknaden hade hoppats på att bolagen skulle kunna guida lite tydligare inför den närmaste framtiden i samband med kvartalsrapporterna. Men sammantaget har vi inte blivit mycket klokare än tidigare om utsikterna för 2021, utan vi svävar i fortsatt osäkerhet, säger Mattias Isakson.

”Botten under andra kvartalet”

– Allt tyder på att den ekonomiska botten skedde under det andra kvartalet, och att vi sedan dess är på väg uppåt, men frågan är hur snabbt och hur kraftfullt?

Nu är det mindre än en vecka kvar till valet i USA, med två väsensskilda kandidater. I ett kortsiktigt perspektiv är risken hög, menar Mattias Isakson, men det är inte säkert att volatiliteten behöver öka ytterligare under dagarna fram till valet den 3 november.

– Men det påverkar marknaden, och det viktigaste är sannolikt att resultatet blir tydligt och klart, för någon av kandidaterna. Det är det mest centrala, annars kommer vi och marknaden att leva i ovisshet under en period, säger Mattias Isakson.

”Brexit förvärrar”

Och ovissheten är aldrig bra för marknaden. Ett nytt stimulanspaket från USA skulle i ett sådant scenario dessutom kunna ta längre tid att komma överens om. Om vi därtill lägger den hittills olösta brexitförhandlingen till bilden är argumenten flera för att den absolut närmaste tiden kan bli turbulent.

Hittills under rapportperioden har många svenska konjunkturkänsliga bolag visat sig ha bra kostnadskontroll, vilket innebär att om efterfrågan fortsätter sin återhämtning kan utväxlingen på börsen bli bra. Även om utvecklingen i just nu ser bra ut, kan läget komma att ändras på grund av ny oro för återhämtningen som ett resultat av den accelererande smittspridningen vi sett på slutet, konstaterar Mattias Isakson.

”Många digitala vinnare”

Tech-sektorn är intressant i ett globalt perspektiv. Det finns många vinnare på den digitala trenden. Och tech-bolagen är vinnare i jobba hemma-trenden, så strukturellt är tech-bolagen i en vinnande sektor.

– De stora tech-bolagen är giganter som gör enorma vinster, och de har mycket bra produkter, samtidigt som dessutom fortsätter att växa. Covid-19 har blivit en katalysator för sektorn, och digitaliseringen har ökat i hastighet. Om det kommer signaler om reglering, eller restriktioner, kan sektorn dippa tillfälligt, men generellt sett är det här en strukturellt intressant sektor att investera i. Vissa effekter av pandemin kommer med största sannolikhet att bli bestående, så som att många inte kommer att resa som tidigare och att fler kommer att jobba hemifrån, säger Mattias Isakson.

Aktie
Entras styrelse avvisar SBB:s bud
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar i New YorkDow Jones på ny rekordnivå
Bostad
Så rika har vi blivit på att äga bostaden40-talisten har ”bott ihop” 9 miljoner kr
Börsen
Stängning klart uppåt
Foto: Shutterstock
Placera
SEB Outlook: Revansch för utdelningsaktierna nästa år"Ökade investeringar och minskad oro i finansmarknaden"
Aktie
SBB lägger bud på norskt fastighetsbolagBåda aktierna handelsstoppades innan beskedet
Analys
Goldman Sachs: Färre reor ger positiv trend för H&M
Placera
"Vaccinet väger tyngre än smittspridningen"Aktiechefen: Börsen stark ända till årsskiftet
Analys
UBS: Lundin Energy välpositionerat i oljesektorns förändring
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
Brittiskt karantänsbesked lyfter turismaktierna
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Volvo säger upp avtalet med BiliaAktien faller 25 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
”Extrem girighet på marknaden”Swedbanks eget ”skräckindex” slår i taket
Notering
DI: Nordnets teckningskurs i mitten av intervallet
Balder tog in nästan 3 miljarder
Pandemin
Astras vd: Fler vaccin krävs för att mota pandemin
USA
Biden vill ha Yellen som finansministerVar Fed-chef i fyra år
Asien
Vaccinhopp lyfter Asiens börser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bud
Evolution fullföljer budet på NetentNetent ska avnoteras
Aktie
Scania ska börja tillverka i Kina
USA
Övergång till Biden kan inledas
Krönika
Hernhag: Galenskap med facit på hand
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera just nu"Marknaden blickar framåt"
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbanks boindex: Bostadsköpkraften minskar"Allt svårare köpa bostad för dem som inte redan äger en"