Aktierna som tar täten i årets börsrally

Publicerad 2013-02-28 15:29

Aktier På två månader har Stockholmsbörsen tickat uppåt med 9 procent. Här är aktierna du skulle ha haft i portföljen.

Bra drag på börsen. Så kan man sammanfatta utvecklingen så här långt i år. På flera håll har kursuppgångarna varit spektakulära:  

Den störst ökningen bland storbolagen står Hakon Invest för efter storaffärer. Investmentbolaget köpte nederländska Aholds aktier i dagligvaruhandlaren Ica i februari och byter namn till Ica Gruppen för att markera inriktningen på verksamheten. Det beskedet kom i samband med delårsrapporten, som visade på stigande omsättning och rörelsesultat. Något som fick aktien att rusa med drygt 16 procent på en handelsdag.

Största kursraketen på Mid Cap-listan är flygbolaget SAS, vars aktiekurs nästan fördubblats i år. Det är mot bakgrund av nära döden-upplevelsen i slutet av förra året. Med hot om konkurs gick fackförbunden med på förlängd arbetstid, höjd pensionsålder och i vissa fall sänkt lön, vilket var en förutsättning för att SAS skulle få nya lån. Att många hade räknat ut det blödande flygbolaget förklarar den då extremt nedpressade aktiekursen. 

Ovanstående kursrusningar är dock blygsamma jämfört med bioteknikbolaget Oasmia på småbolagslistan. Den explosiva ökningen förklaras av flera viktiga avtal. Dels med läkemedelsbolaget Pharmasyntez, som gäller marknadsföring och försäljning i Ryssland. Dels ett globalt samarbetsavtal med Abbott om licens- och distributionsrättigheter för två produktkandidater.

Att en av huvudägarna, miljardären Bengt Åderups investmentbolag Nexttobe, ökade sitt innehav med cirka 3,5 miljoner aktier gav ytterligare skjuts åt aktien. 

 

Large Cap utv, i år %
1. Hakon Invest 43,2
2. Melker Schörling 32,6
3. NCC 23,1
4. Swedbank 22,4
5. SEB 21,6
   
Mid Cap utv, i år %
1. SAS 81,5
2. New Wave 51,6
3. Black Earth Farming 40,7
4. Nobia 35,9
5. B&B Tools 35,4
   
Small Cap utv, i år %
1. Oasmia Pharmaceutical 163,0
2. Fingerprint Cards B 122,7
3. Allenex 122,4
4. Precise Biometrics 54,3
5. Arcam 57,5