Aktierna som lyft över 25 procent på en månad

Publicerad 2015-04-27 01:40

Aktietips Rapportfloden är i full gång och som vanligt brukar oväntat bra rapporter ha en tendens att lyfta aktiekurserna. Men listan över de som rusat mest domineras av aktier som lyft av andra orsaker än just rapporter.

Listan toppas av medicinteknikbolaget Aerocrine som stigit drygt 46 procent på bara en månad. Här är orsaken inte någon delårsrapport utan spekulationer om ett uppköpserbjudande. Aerocrine bekräftade på måndagsmorgonen att bolaget är i preliminära diskussioner med en tredje part om ett offentligt uppköpserbjudande 

Tvåa på listan är Episurf Medical med en uppgång på drygt 41 procent.  Här kom lyftet i början av april efter beskedet att Episurfs patentansökan gällande ett kirurgiskt kit för reparation av broskskador kommer att godkännas för registrering i USA.

Kontraktstillverkaren Profilgruppen ligger på tredje plats med en uppgång på 39 procent. Det handlar närmast om en tvåstegsraket då kursen började stiga i slutet av mars då bolaget flaggade för ett ”väsentligt bättre resultat” under det första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Den 10 april meddelade sedan bolaget att man fått den största ordern någonsin vilket lyfte aktien ytterligare.

Oljepriset har återhämtat sig markant den senaste månaden, vilket hjälpt till att lyfta flera oljebolagsaktier. Shells megabud på BG Group i början av april hjälpte också till att lyfta sektorn.

På vår lista finns till exempel oljebolaget Enquest som stigit 34,4 procent.  Africa Oil har samtidigt stigit 32,4 och bolaget har förutom ett högre oljepris och storaffärer i sektorn också fått stöd av en köprekommendation från Goldman Sachs. Även Black Pearl Resources, som stigit 28,7 procent, finns med på listan.

Micro Systemation, som utvecklar tekniska hjälpmedel för brottsbekämpning, är dock ett exempel på ett rapportbolag som rusat. Rapporten den 24 april på stark tillväxt och en vändning till vinst. Bolagets nettoomsättning ökade med nära 60 procent första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, och rörelseresultatet uppgick till 12,8 miljoner kr vilket kan jämföras med en förlust på 9,8 miljoner samma kvartal i fjol. Uppgången den senaste månaden är 30,8 procent.

Rederiet Viking Supply Ships hette tidigare Transatlantic och har förutom att ha bytt namn också nyligen bytt vd. Samtidigt har aktien stigit drygt 26 procent.

Fingerprint  Cards fortsätter att pumpa ut nyheter. Under de senaste 30 dagarna kan vi till exempel konstatera att bolaget fått en order på 90 miljoner kr, en order på 110 miljoner kr samt gjort något av en omvänd försäljningsvolymsvarning. Man konstaterade helt enkelt att försäljningen under det första kvartalet blir högre än man tidigare räknat med. Att bolaget förlorar pengar under det första kvartalet tycks inte bekymra marknaden då aktien stigit drygt 25 procent de senaste 30 dagarna.

Vostok Nafta kvalar med minsta möjliga marginal in på vår 25 procentslista med just 25,0 procents uppgång de 30 senaste dagarna.  Det stora lyftet kom mellan den 6 och 10 april.

Det faktum att bolaget den 6 april meddelat att man återköpt 0,01 procent av utestående depåbevis borde egentligen inte påverka kursen nämnvärt men aktien steg i alla fall något. Det stora lyftet kom dock den 10 april då Danske Bank Markets höjde sin rekommendation till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjdes samtidigt till 60 kr från tidigare 39 kr och fredagens sista avslut landade på 57,50 kr.

Not: Listan nedan avser de aktier listade på Nasdaq Stockholm (Stockholmsbörsen Large-, Mid-, Smallcap) och deras utveckling den senaste månaden räknat på slutkurs i fredags (24/4).

 

Aktie 1 m (%)
Aerocrine B  46,2
Episurf Medical B  41,1
Profilgruppen B  39,0
EnQuest PLC  34,4
Africa Oil Corp.  32,4
Micro Systemation B  30,8
BlackPearl Resources SDB  28,7
Viking Supply Ships AB ser. B  26,4
Fingerprint Cards B  25,3
Vostok Nafta Investment SDB  25,0

 

Aktie 1 m (%)
Aerocrine B  46,2
Episurf Medical B  41,1
Profilgruppen B  39,0
EnQuest PLC  34,4
Africa Oil Corp.  32,4
Micro Systemation B  30,8
BlackPearl Resources SDB  28,7
Viking Supply Ships AB ser. B  26,4
Fingerprint Cards B  25,3
Vostok Nafta Investment SDB  25,0
Not: Tabell baserad på slutkurser 24/4.