Aktiechatt I veckans aktiechatt listade Marcus Hernhag vilka aktier han köpt och sålt under den senaste veckan. Han delade även med sig av sina tankar kring Sinch och Telia. 

Janne: Vilka aktier har du köpt/sålt senast och varför?
Marcus: I veckan sålde jag W.P. Carey, för att dollarn står högt, de har inte fallit lika mycket i kurs som svenska fastighetsaktier, och för att deras utdelningstillväxt är riktigt låg. Istället köpte jag tillbaka min gamla favorit Alfa Laval. Jag tog en första och ganska liten position nu, då jag är lite tveksam om tajmingen. Jag ökade också i Cibus Nordic, Estea Omsorg och i Digital Realty Trust. Färre fastighetsinnehav och lite mindre placerat i den sektorn och i dollar. Jag vill öka i svenska tillgångar nu när kronan står svagt. Dessutom sakta med säkert sänka exponeringen mot fastigheter något.

Pelle: Att du nu ökat i en del aktier, betyder det att du tror att vi närmar oss börsbotten?
Marcus: Ja, lite så. Dels är vi nere på nivåer där sannolikheten är god för att det på fem års sikt är ganska lågt. Dels ser jag flera attraktiva värderingar. Riskerna finns att det blir svagare vinster och enstaka sänkta utdelningar framöver och därför sprider jag ut de köpen till var och varannan vecka. Det är även relativt sett små poster jag ökar med.

Emil: Efter morgonens uppgång i Sinch, ska man ta hem vinsten eller avvakta?
Marcus: Stigande marginaler brukar kunna skapa stigande kurstrender, för nu har marknaden något att hoppas på framöver för kommande kvartal. Sinch har nog bottnat nu och kanske kan stiga framöver om börsen i övrigt är god. Det behöver inte vara bråttom att ta hem en vinst, även om en trader bör skydda vinsten med stop loss och liknande.

EffUtube: Hur ser det ut för en short squeeze i Sinch? Säljer blankarna av?
Marcus: Det finns en sådan chans, vissa kanske gör det och då blir upprörelsen ännu större än annars.

Sebastian: Telia på lång sikt? Ständig underpresterare? Bra som utdelningsaktie?
Marcus: Telia är en ständig underpresterare. För den som vill ha en aktie med hög direktavkastning och relativt låg risk är Telia ändå ett alternativ, aktien påminner lite om en högriskobligation. Med det sagt är det inte min favorit i sektorn. Strategin är lite svårtolkad sen de köpte mediabolaget och började sälja ut delar av familjesilvret (mobilnätet).

Sven: Hur ser du på Biogaia som investering på längre sikt?
Marcus: Jag gillar det här med hälsobakterier på lång sikt. Ett bra investeringstema och Biogaia verkar utvecklas åt rätt håll över tiden.

Phosp: Är det köpläge på börsen nu?
Marcus: Långsiktigt ja. Kortsiktigt, kanske då det ser ut som en uppstuds på gång lite försiktigt nu. På medellång sikt – ingen aning. Hur börsen står om några månader till ett halvår känns helt oklart.

Gunilla: Hej, vad händer med Swedish Match-aktierna om man inte tackar ja till budet eller om budgivaren inte når 90 procent acceptansgrad?
Marcus:
Hej! Får inte Philip Morris över 90 procent av aktierna blir SWMA kvar på börsen. Då kommer kursen att rasa ned mot åtminstone 80 kr, tror jag.

Ulf : Hej Marcus! Varför backar Nibe, enbart MS sänkning av riktkurs eller helt enkelt för högt värderat? När tror du det är läge att fylla på lite?
Marcus: Hej! Värderingen har varit för hög i åratal nu. En blankarrapport bidrar och i nuvarande marknadsklimat kan det ge stort utslag på aktiekursen. Jag skulle avvakta köp ett tag till.

Sune : Hej Marcus, Vad tror du om att månadsspara i JM framöver? Fin utdelning och kursen trillat rejält. Kanske en hälsosam tillbakagång för byggbranschen just nu… men det lär väl inte sluta byggas nya bostäder och bostadsområden?
Marcus: Hej! Det borde vara långsiktigt läge i JM inför nästa högkonjunktur och så, men en vändning kan dröja. De långa cyklerna i branschen kan ta tid på sig för vi har inte sett något av de tuffare kvartalen i siffrorna än. Undrar om JM:s långa fina utdelningstrend klarar sig denna gång.

Niko: Du som gillar och äger Castellum, vågar du gå in med mer nu eller avvaktar du? (För portfölj med längre horisont).
Marcus: Jag köper då och då i portfölj och sparbox. Jag sprider därmed ut riskerna, men vågar inte låta Castellum väga tungt i portföljen. 2,2 procent av börsportföljen just nu.

Patrick: Hur ser du på E-handel och då BHG Group’s framtidsutsikter?
Marcus: E-handeln i sig ser jag mycket ljus på. Ett givet framtidstema att investera i. Vilka sajter som säljer mest är däremot svårt att prognostisera. BHG möter nog flera kvartal med tuffare tider nu. Jag föredrar generellt att investera i e-handel genom att satsa på andra segment, det vill säga datacenter, teleoperatörer, mobilmastägare, Visa/Mastercard, etc.

Kurt: Hej, är det läge att köpa fler Swedish Match och tjäna en slant? Kursen är ju lägre än budet.
Marcus: Hej! Nej, osäkerheterna kring om budet går igenom är för stora. Köper du aktier och tackar ja får du troligen de 116 kr per aktie, fast du får tänka på att budgivaren också kan dra tillbaka hela budet och då åker du på en stor förlust när kursen faller tillbaka.

TM: Hej Marcus, Hur ser du på Tele2 nu efter rapporten? Känns som att aktien inte har bottnat, men på 2-3 års sikt kanske den är ett bra köp? Nästa bolag jag undrar om din åsikt är Intrum. Direktavkastningen är misstänkt hög, men de har en fin trend – kommentarer där?
Marcus: Hej! Jag tror på båda aktierna långsiktigt även om kurstrenderna skrämmer lite nu. Jag tror båda klarar utdelningarna i vår, men jag kommer att hålla utkik. Tele2 har fritt kassaflöde precis så det räcker för att behålla den ordinarie utdelningen. Intrum tar engångskostnader som inte påverkar kassaflödet i år, så de kan lätt klara det justerat för det. Osvuret är bäst. Långsiktigt kommer Intrum att ge god direktavkastning.

Jonas: Hej! Vilka utdelningsaktier tror du mest på, på lång sikt?
Marcus: Hej! Bland storbolagen tror jag mest på Hexagon och Evolution, som lär ge god utdelningstillväxt över tid. Bland kassakorna med hög direktavkastning och ganska låg risk känner jag mig trygg med Tele2 B, Axfood och att även Investors utdelning lär kunna stiga på sikt och med en bred bas i intjäningen. Det är en handfull exempel på utdelningsaktier som jag tror mest på i två olika risksegment.

Freeby40: Sagax D aktie, borde vara en av dom stabilaste på börsen eller? Känns oerhört generöst med en direktavkastning på 8 procent.
Marcus: Det är generöst även om marknaden verkar frukta stora smällar som riskerar utdelningen. Jag tror Sagax kommer att klara sina utdelningar.

Anders: Hej, på vilka nivåer anser du det är läge att gå in i investmentbolag, främst Investor och Lundbergs? Är det någonsin en dålig investering oaktat aktiekursen i dessa bolag?
Marcus: Hej! Förr eller senare blir de två aktierna bra affärer. Långsiktighet kan kompensera för dålig tajming, även om det förstås underlättar att köpa efter nedgångar och när substansrabatten är hög.

Magnus: Hej Marcus. ”Grundavdraget upp till 300.000kr blir skattefritt på ISK” Betyder detta att man kan ha pengar (upp till 300k) liggandes oplacerat, eller till dålig ränta, utan att man får betala någon extra skatt vid deklarationen? Att schablonintäkten på ISK, dvs den summa som påverkas av både hur mycket man sätter in och även totala värdet vid kvartalssluten, inte längre genererar någon skatt upp till 300k.
Marcus: Hej! Ja, som jag tolkar det. Schablonräntan gånger 300000kr är det belopp som motsvarar skattesänkningen. Oklart hur det genomförs i praktiken.

Sitting Bull: Hej Förra veckan belystes de spretiga målkurserna för Tele 2. Vad säger du själv när du läst Tele2:s kvartalsrapport. Har din bedömning förändrats?
Marcus: Hej! Tele2 växer lite grann organiskt nu i intäktsledet, men marginalerna är istället lite pressade. Det var i alla fall inga vinstökningar som imponerade. Deras fria kassaflöde täcker precis den ordinarie utdelningen. Dålig börs och stigande räntor och dyrare el missgynnar bolaget. Aktien känns ändå väldigt billig nu.

Erik: Vad tror du om Kinafonder nu?Jag har fonden Kina och fonden Asien i Handelsbanken. Borde jag sälja dem nu?
Marcus: Kina känns fortfarande som ett allt farligare land.

Linus: Hej! Hur ser du på riskkapitalbolag i dessa tider? Tex Eqt och Blackrock. Är de rustade för en lågkonjuktur?
Marcus: Hej! Affärsmodellen gör att de ofta går sämre än börsen när det faller och bättre i medgång. Det är lite som att ha hävstång på de finansiella marknaderna.

John : Jag undrar vad du tycker om Kinnevik som investering, för en person under 30 år och 20 år+ sparhorisont
Marcus: Att Kinnevik investerar i H2 Green Steel gör att jag undrar om bolaget tappat stinget. Det känns väldigt långt från deras kärnkompetens när det gäller telekom och konsmentprodukter i digital regi. Det behöver inte vara så tokigt ändå och aktien känns billig. Att Kinnevik köper in sig i det stora osäkra mångmiljardprojektet med grönt stål gör att jag funderar på om deras strategi inte börjar spreta värre än för Telia när det köpte Bonniers TV-bolag. Är jag osäker på bolagets strategi långsiktigt kan jag inte rekommendera aktien.