Turboaktierna som fördubblat börsvärdet i år

Publicerad 2015-03-16 16:10

Aktier Många bolag har rusat under årets inledande rally men vissa uppgångar är mer spektakulära än andra. Här är fem bolag som gett minst dubbelt upp sedan årsskiftet.

Med en uppgång på över 200 procent är medicinteknikbolaget Aerocrine den överlägset bästa aktieplaceringen. Det handlar dock om återhämtning från låga nivåer och med ett längre tidsperspektiv ser det inte lika ljust ut. På årsbasis är facit minus 44 procent.

Bland positiva nyheter i år märks starka försäljningssiffror för fjärde kvartalet och godkännanden av en ny utandningsapparat för astmatiker på marknaderna i USA och Japan. Nyligen genomfördes en nyemission som tillförde bolaget cirka 445 miljoner kr.

Bioteknikbolaget Sprint Bioscience som noterades på First North i slutet av förra året har fått en fin start på börsen. Tidiga investerare i bolaget kan glädja sig åt en kursstegring på 138,7 procent hittills i år. Fortfarande finns kurspotential, enligt analysföretaget Redeye som nyligen pekade ut aktien som en potentiell mångdubblare.

Rekryteringsbolaget Netjobs Group, trea på topplistan, tillhör också kategorin utbombade aktier som tagit revansch. Även här är avkastningen negativ på årsbasis trots årets rally på 125,2 procent. Aktiekursen fick fart efter en rapport som visade på 30-procentig försäljningstillväxt i fjärde kvartalet och återinförd utdelning till aktieägarna.

Mycronic, som tillverkar laserbaserade mönsterritare, har stigit 110,7 procent. En urstark rapport i februari har bidragit starkt till uppgången. I denna konstaterades bland annat att orderingången ökade 93 procent i fjol, framförallt beroende på ett starkt fjärde kvartal.

IT-bolaget Micro Systemation rusade i flera dagar efter att Q4-rapporten presenterats i början av februari. Mer än femdubblad vinst och höjd utdelning ligger bakom årets uppgång på 109 procent. 

Aktie Lista i år (%)
Aerocrine Small Cap 201,1
Sprint Bioscience First North 138,7
Netjobs Group First North 125,2
Mycronic Mid Cap 110,7
Micro Systemation Small Cap 109,0