Börsenn Börserna faller på bred front efter att investerare fruktar för en ny knäck i efterfrågan som en konsekvens av en ny variant av covid-19. I botten handlas tidigare pandemiförlorare som flyg- och hotellbolag samt oljebolag.

Det handlar om en ny mycket smittsam variant av coronaviruset som upptäckts i Sydafrika men nu väcker oro globalt. Det rapporterar BBC.

Den nya varianten, B.1.1.529, är den mest muterade hittills och har främst konstaterats i en provins i Sydafrika, men det finns indikationer om att den spridits ytterligare. Den väntas få ett grekiskt kodnamn av WHO på fredagen, likt Alpha och Delta-varianterna.

Den brittiska hälsoskyddsmyndigheten varnade för att viruset har en annan struktur än det som vaccinen är uppbyggda för.

”Detta är den mest särskilda variant som vi mött hittills och det behövs snabb forskning för att se hur smittsam den är, farlig och motståndskraften mot vaccin”, sade myndighetens chef Jenny Harries.

Den nya virusvarianten har fått världens börser att falla på bred front. I Asien föll Hongkongbörsen 2,7 procent medan Tokyo föll 2,5 procent.

I Stockholm handlas storbolagsindexet OMXS30 ner drygt 3 procent medan det bredare OMXSPI ”bara” är ner 2,1 procent strax före klockan 10 på fredagsförmiddagen.

Samtidigt har oljepriset sjunkit omkring 5 procent efter oro om minskad efterfrågan.

De bolag som får mest stryk på börsen är inte oväntat flygbolag, hotell och oljebolag. Hotellfastighetsbolaget Pandox handlades vid tiotiden ner 6,3 procent medan Scandic föll 5,9 procent. SAS var ner drygt 5 procent. 

Gymkedjan Actic handlades samtidigt ner 6,1 procent medan Tethys Oil var ner 5,9 procent. IPS sjönk 5,2 procent och Lundin Energy 4,5 procent.

Klicka här för att följa dagens förlorare.