Aktierna som blankarna flockas kring

Publicerad 2016-08-04 10:49

Aktier Flera stora hedgefonder fortsätter att spekulera i fallande kurser för ett antal svenska aktier. Bland annat har en amerikansk aktör nyligen ökat sin blankningsposition i Fingerprint.

Genom att blanka en aktie kan man tjäna pengar om aktiekursen sedan faller. Större blankningspositioner (minst 0,5 procent av aktierna netto) måste anmälas till Finansinspektionen som sedan publicerar detta varje eftermiddag (listan hittar du här).  Just nu finns flera intressanta blankningspositioner som är värda att uppmärksamma.

Arcam, som sysslar med tillverkning av metallkomponenter, har haft en seg utveckling den senaste tiden. Aktien har fallit 8 procent på tre månader men flera tunga aktörer tror uppenbarligen att nedgången kan att fortsätta. Efter den svaga rapporten i slutet av juli har både Macquarie Funds Management och JP Morgan Asset Management ökat sina blankningspositioner i aktien.

Maquarie ligger nu på 1,2 procent vilket kan jämföras med en position på 0,75 procent på rapportdagen. JP Morgan ligger nu på 0,82 procent mot 0,59 procent dagen innan rapporten den 22 juli.

Kredithanteringsbolaget Intrum Justitia har kursmässig haft en tuff sommar med ett kraftigt fall i samband med brexit. Rapporten i juli var förvisso hyfsad och aktien återhämtade sig något. De senaste dagarna har den dock fallit tillbaka vilket är i linje med vad många hedgefondaktörer hoppats på.

Strax innan brexit-omröstningen ökade Pelham Long Short Master Fund blankningspositionen till 2,62 procent. Andra har senare under sommaren successivt ökat sina blankningspositioner. Det gäller bland annat Hound Partners. I början av sommaren låg blankningspositionen i Intrum på 0,53 procent. I dag är den uppe i 1,83 procent vilket tyder på att Hound Partners tror på fortsatt nedgång.

Samma mönster syns hos Farallon Capital Management som i början av juli hade en blankningsposition i Intrum motsvarande 0,53 procent av aktierna. I dag är den uppe i 1,2 procent.

När det gäller Fingerprint är bilden mer splittrad. Cadian Capital Management har sedan i vintras successivt ökat blankningspositionen i biometribolaget. Från att i november ha legat på 0,00 procent är positionen nu uppe i 1,16 procent. Den senaste höjningen gjordes tidigare i veckan då man ökade från 1,03 till 1,16 procent.

Maplelane Capital tror också på en nedgång i Fingerprint och har nyligen utökat blankningspositionen som nu ligger på 1,11 procent.

Calixto Global Investors går dock åt andra hållet och minskar blankningspositionen i Fingerprint. I början av juli motsvarade den 0,72 procent av aktierna men sedan dess har den minskats till 0,54 procent.

Samma gäller för Eminence Capital som minskat exponeringen under sommaren och den senaste anmälda positionen ligger på 0,84 procent.