Davegårdh, Germer, Olavi och Blecher

Aktierävarnas chansaktier

Publicerad 2012-01-19 13:33

En gillar allt som gud slutat att tillverka, en annan väljer stabila utdelningar. Här är aktierävarnas favoriter och chansningar efter fjolårets kurspress.

Med piggare börs vädrar investerare läge för revansch. I det färska numret av Placeringsguiden tecknar fyra erfarna aktierävar sin bild av börsåret, och vilka chansningar som kan tänkas gå hem.

Grundtipset är att de första kvartalen kan bli usla ekonomiskt. Men att 2013 blir ett vinstmässigt bättre år.
– Då kanske vinsterna kommer att öka med 10 procent relativt sett. I så fall bör det finnas en tioprocentig kurspotential i år, säger Jonas Olavi, chefsaktiestrateg på Nordea.

Han väljer helst tillväxtbolag som Betsson. En av hans chansningar är Medivir.

Björn Davegårdh, börskrönikör i Placeringsguiden, ser stora risker i ekonomin men också risken för att missa börståget när det går.
– Många bolag värderas löjligt lågt idag, säger han.
Bland Björn Davegårdhs favoriter finns SCA, liksom en chansning på Northland Resources.

Simon Blecher, som förvaltar Carnegies Sverigefond och två år i följd har placerat bäst i Privata Affärers experttävling Fem experter, väljer helst högutdelande bolag med starka kassaflöden.
– Jag tror att många av vinstprognoserna är alldeles för höga. En sämre konjunktur kommer att ge sämre vinster. I cykliska kan de falla 20-30 procent. Då ökar börsens p/e-tal till 14. Det är fortfarande okej, men det är inte billigt.

Han gillar bland andra Intrum Justitia och kan chansa på Lindab.

Björn Germer, som genom hedgefonden DLG kan placera för både uppgång och nedgång, konstaterar att hälften av långa indikatorer för börstrenden pekar upp och andra hälften ned.
– Jag tror att vi under året kan få se kraftiga kursrörelser, uppåt 25 procent. Vi är jättepositiva till aktier på tio års sikt. Fast då ska man vara helt fokuserad på realtillgångar, helst sådant som gud har slutat att tillverka – råvaror.

Björn Germers favoriter är bland andra Nordic Mines. En av chansningarna är Africa Oil.

Läs hela intervjun med aktierävarnas 24 favoriter och chansningar i senaste Placeringsguiden.

 


Du har väl inte missat Placeringsguiden på Facebook?

Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin