Aktiechatt I veckans aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut en aktie han "har svårt att låta bli". Dessutom berättade han vilka två aktier han ökat i under veckan. 

Erik: Rejält billigt på börsen nu. Vilka svenska aktier har du svårt att låta bli att köpa på de här nivåerna?
Marcus: Det är mycket som fallit utan att det kommit särskilt negativa och bolagsspecifika nyheter. En aktie jag har svårt att låta bli att köpa är Tele2 B, som nu kan fiskas upp på till synes låga nivåer. Även Stora Enso R börjar bli attraktivt värderad. Även IT-konsulten Softronic börjar bli lockade för bottenfiske.

Ola : Hej. Ser inte Tele2 galet billig ut?
Marcus: Hej! I och för sig, men Tele2 har inga bra tillväxtförutsättningar egentligen. Vi kunde tidigare år inte räkna med några 10 procent om året precis, utan det var snarare BNP och lite till. Numera hänger mycket på hur långe inflationen håller i sig, i takt med den kan båda intäkter och kostnader stiga snabbare. Utdelningsandelen är dessutom hög. Direktavkastningen kommer att vara riktigt hög även om det blir en liten sänkning inom kanske tre till fem år, så i segmentet med lågriskaktier är Tele2 B en godbit. De är fint nischade mot Sverige och Baltikum och äger sina mobilnät.

Anton: Hej! Vilka är dem i ditt tyckt bästa och just nu stabilaste högutdelarna på de svenska börserna?
Marcus: Hej! Stabilaste utdelarna är utifrån trygg efterfrågan och rimligt hög direktavkastning Axfood och Tele2. Även Telia kan räknas hit, men bolagets strukturaffärer de senaste åren gör mig skeptisk.

Yvonne B: Hej, vad köper du för aktier i raset?
Marcus: Hej! Jag ökade lite i Axfood och Cibus i denna vecka.

Per: Hej Marcus, Vad köper du? Vad säljer du och varför?
Marcus: Hej! Anledningen att jag ökade lite i Axfood och Cibus Nordic i veckan är att det är relativt trygga bolag med en direktavkastning som börjar bli högre än vanligt. Det behöver inte vara bråttom att köpa aktier då nedåttrenden i index är så stark, men lite då och då tror jag är en bra metod. De stora köpen låter ännu vänta på sig från min sida.

Marie : Hej Marcus, Vilka aktier köper du just nu och vilka tycker du ser intressanta ut att bevaka närmaste halvåret?
Marcus: Hej! När det gäller nya aktier bevakar jag bl.a. Alfa Laval, med sina energieffektiva produkter för industrin. Endast ett år av 19 har utdelningen sänkts. En cyklisk aktie jag gärna har i långa uppgångstrender, men inget jag har i köp och behåll-strategin. Fortnox är en annan gammal favorit jag gärna köper igen, men värderingen känns ännu lite farligt hög. Annars är det topp tre bland börsens bästa tillväxtbolag. Jag ökar gärna mer i Evolution, som även de är topp tre lönsamma bolag med riktigt snabb tillväxt.

Anne: Hej! Om SBB inte är helt bottenlös borde det snart vara läge att köpa? Vad är din åsikt?
Marcus: Hej! Det har jag tyckt länge att det borde vara, men marknadens oro för refinansieringen och framtida nedvärderingar av fastigheterna verkar slå allt. Bäst att ta det försiktigt med SBB ett tag till.

Bosse: Hejsan Vad händer om man inte svarar på Swedish Match uppköpserbjudande?
Marcus: Hej! Mig veterligen räknas det som ett nej. 

Beata: Hej! Vad tror du händer med utdelningarna de närmaste åren? Jag har en ”klassisk utdelningsportfölj” med 30 svenska aktier inspirerad av dina råd. Strategin är ”buy & hold”, och planen är att jag ska ha kul för utdelningarna.
Marcus: Hej! Jag tror att de flesta utdelningar står sig. Enstaka kommer att sänkas under de kommande åren, för att sedan återhämta sig i nästa högkonjunktur.

PEA: Hej Marcus! Tidigare vet jag att du varit positiv till SBB D, men nu var det länge sen jag såg dig nämna aktien. Kanske jag hängt med för dåligt. Vad jag undrar är om du ser någon risk att SBB inte ska kunna betala utdelningen för den. Tack på förhand och trevlig helg! 🙂
Marcus: Hej! SBB D har över 12 procent i direktavkastning så risken är enligt marknaden påtaglig för en utdelningssänkning. Den är större i SBB B som nu har nästan lika hög direktavkastning trots att det är en vanlig stamaktie medan D-aktien är en lite speciell D-aktie. Det finns en hygglig chans att SBB klarar utdelningarna det kommande året, sen får vi se.

Erik: Hej! Vem bestämmer vilka frågor Du besvarar? Du eller redaktionen? Av intresse som kuriosa. Hälsningar
Marcus: Hej! Moderatorn skickar en bunt frågor till mig och jag svarar på de jag alls kan svara på. Om jag hinner. Det är ibland uppåt 100 frågor eller så och i genomsnitt hinner jag svara på 23 stycken på en timme.
Moderator: Vi kan tillägga att vi på redaktionen gör en första sållning innan vi skickar vidare dessa till Marcus som sedan får bestämma vilka han vill svara på. Det kommer in flera hundra frågor varje gång. 

Anders N: Hej Marcus. Volvo ska bygga två batterifabriker i Sverige. Detta medför gigantiska investeringar. Tror du att detta kommer att inverka negativt på kommande års utdelningar?
Marcus: Hej! Bonusutdelningarna lär ryka om de gör investeringar och konjunkturen viker, men den ordinarie utdelningen kan kanske behållas på hyggliga nivåer gissar jag.

Anna: Hej! Vad tror du om Nibe, vågar man börja köpa nu eller ser du mer nersida?
Marcus: Hej! Ja, Nibe kan nog göra en ny vända ned mot minst 70-80 kr om det kommer ett hack i tillväxtkurvan för bolaget. Å andra sidan ska man inte stå helt utanför ett bolag om man vill ha aktien på många års sikt. Försiktiga köp då och då under det kommande året är en idé att skala in sig. Värderingen är trots allt fortsatt rätt hög jmf med tillväxttakten.

Erik: Hej! Hur ska jag göra med mina HM-aktier?
Marcus: Hej! Kortsiktigt är det för sent att sälja, men långsiktigt är frågan om du inte ska försöka fasa ut innehavet. Viss chans till bottenfiske finns i aktien på dessa nivåer. Branschens utmaningar gör att det ändå inte är något att äga allt för länge.

Philip: Det känns alltid lite lättare psykologiskt att rensa i portföljen när bolag gått bra, men vad tror du om att nu ta förluster och sälja av småposter i bolag som inte rosat marknaden (till exempel Cloetta, Volvo Cars, Storskogen) och investera i bra stabila bolag som nu kommit ner i pris? Eller ska man vänta in en rekyl? Då blir ju också de stabila bolagen mindre billiga…
Marcus: Rensa gärna i de innehaven du nämner och börja köpa in dig i stabila bolag du tror mer på. Vi vet aldrig när det vänder.

Eldorado: Hej! Hur ser du på raset i Sinch? Finns det någon chans att bolaget når de gamla höjderna, eller på vilken nivå tror du man kommer att stabilisera sig på?
Marcus: Hej! De gamla kursnivåerna är långt borta och det krävs att Sinch levererar både stigande marginaler och en riktigt bra organisk tillväxt under lång tid. Deras bransch har det kärvt just nu. Raset är misstänksamt djupt och aktien står väldigt lågt jmf med försäljningen, som om bolaget skulle klappa ihop eller göra en stor nyemission med utspädning av antalet aktier.

Kalle: Några bra kvalitetsbolag med tillväxt och stabilitet även i lite oroliga tider. Kanske Coor och Bahnhof? Finns det fler du har i bakfickan?
Marcus: Framförallt Bahnhof utvecklas bra i år. Värderingen ser samtidigt lite mer attraktiv än vanligt. Coor är nog rätt stabila de också.

William: Hej Marcus, Jag funderar på att möblera om i portföljen och ta in mer bank-aktier. Om du skulle köpa en nordisk storbank till portföljen, vilken hade du valt och varför? Stort tack!
Marcus: Hej! Handelsbanken har historiskt sett varit stabilast i kriser och SHB A har ändå hygglig kurstrend.

Per: En fråga om fastighetssektorn – vad är skillnaden mot nu och 1990-talet, när många bolag gick omkull? Det känns ju som ett väldigt bra köpläge på ett antal års sikt att köpa en bred fastighetsfond? Eller vad tror du?
Marcus: En skillnad är att bolagen var så oerhört mycket högre belånade då. Den här gången var vi aldrig i närheten av de nivåerna. En fond låter som en bra basinvestering i sektorn, som lär vända förr eller senare. Just nu har vi trots allt negativa realräntor (i alla fall på de befintliga lånen), vilket gynnar bolagen. Toppar inflationen inom ett år så gör räntorna det också.

Erik: Hej! Ställer mig lite frågande över hälsotillståndet i Corem. Är det på väg att bli ett nytt SBB eller? I annat fall borde ju preffarna vara attraktiva investeringar nu då de ger drygt 9% och inflationen väntas falla tillbaka om nåt år. Hälsningar
Marcus: Hej! Ja, det borde vara attraktivt. Corem känns ändå lite osäkert och de fick sänka utdelningen på stamaktien men inte preffen i coronakrisen 2020. Även den här gången lär nog utdelningen stå sig på preferensaktien, .

IT konsulten: Hej Marcus, Följer din portfölj en hel del och har en fråga. Vilka utav dina aktier tror du har den stabilaste utdelningen samt är det några du tror kanske sänker sin utdelning i år? En annan fråga, gamla favoriten VNV Global, för tidigt att börja köpa in sig nu?
Marcus: Hej! Jag ser ingen utdelningssänkning i min portfölj än, men räknar med minst en besvikelse där. VNV tror jag håller på att bottna för att långsamt börja vända upp när börsen vänder.

Sparkorven : Hej! Är du mest intresserad av att köpa svenska eller utländska aktier i nuläget? Vilka utländska köper du i så fall?
Marcus: Hej! Den svaga kronan gör att jag helst köper i Sverige.