Nordnet Många av Nordnets kunder kan i dag glädja sig åt rekordstor återbäring från aktielåneprogrammet. Totalt får kunderna dela på 20,6 miljoner kr vilket är den högsta summa som utbetalats.

Genom aktielåneprogrammet lånar Nordnet ut kundernas aktier till investmentbolag och kapitalförvaltare. Låntagarna betalar för detta ersättning till Nordnet som efter avdrag för agentens arvode delas lika mellan Nordnet och kunderna.

– Ersättningen från vårt aktielåneprogram fungerar som en tredje typ av värdegenerering från investeringar i aktier. Utöver potentiell värdeuppgång samt utdelning får Nordnets kunder genom aktielåneprogrammet en avkastning som tidigare varit förbehållen så kallade professionella aktörer, som till exempel pensionsförvaltare, fonder och investmentbanker, säger Nordnets Sverigechef Martin Ringberg i ett pressmeddelande.

Största bidragsgivare under det fjärde kvartalet var SBB, SAS och Embracer.

– SBB är överlägsen etta på listan över de aktier som har gett mest i ersättning under kvartalet. Aktien är en av de mest blankade på börsen, och det finns en skepsis bland investerare kring värderingen samt hållbarheten i bolagets affärsmodell i ett högre ränteläge. Samtidigt har aktien haft en stark kursuppgång under fjärde kvartalet och stigit med 60 procent, vilket betyder att de sparare som äger SBB hos Nordnet kan glädja sig åt såväl höga intäkter från aktielåneprogrammet som en fantastisk kursutveckling, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Nordnets aktielåneprogram omfattar kunder som sparar i aktier på kapitalförsäkring, tjänstepension eller privatpension.

Tabell: De tio aktier som har gett mest ersättning under fjärde kvartalet 2022

1.SBB
2. SAS
3. Embracer
4. Soltech
5. Calliditas
6. Synact
7. Storytel
8. H&M
9. Smart Eye
10. Humble Group

Källa: Nordnet