Placera Optimismen frodas på börserna trots att prognoserna ändrades eller uteblev helt i samband med första kvartalets rapporter. Nästa rapportperiod som drar igång i början av juli blir avgörande för börssentimentet. Det säger Karl Hedberg, aktiemäklare på Carnegie Private Banking.

Återhämtningen fortsätter i hög takt på aktiemarknaderna och världsindex har i lokala valutor klättrat med drygt 3 procent senaste veckan. I topp ligger de nordiska börserna, men flera tillväxtmarknadsbörser har också gått starkt, säger Karl Hedberg i en intervju publicerad på Carnegie Private Banikings hemsida.

Det syns även flera andra typiska positiva riskaptitsignaler, menar han, som till exempel en allt starkare krona , samt uppgång i kopparpriset.

– De osäkra eller helt uteblivna prognoserna som bolagen lämnade i samband med första kvartalets rapporter ändrade inte marknadens hopp om en snabb återhämtning. Därför kommer nästa rapportperiod som drar igång i juli att bli väldigt avgörande. Troligtvis har de flesta bolag sett en bättre efterfrågan mot slutet av kvartalet. Frågan är dock hur stor den förbättringen är och framför allt hur den står sig i förhållande till de förväntningar som prisats in i de stigande aktiekurserna, säger Karl Hedberg.

Vinstutvecklingen avgörande faktor

Avgörande faktor inför andra kvartalets rapportperiod är virusutvecklingen och arbetsmarknadens varsel.

– Kurvorna för båda dessa har planat ut senaste tiden och gett ytterligare kraft till stigande börser. Den senaste tidens lättnader av restriktioner kommer bli väldigt intressant att följa i siffrorna över antalet nya virusfall. Skulle de ta fart på nytt finns risk att det kommer innebära långsammare lättnader, säger Karl Hedberg.

Skulle det bli så kan det resultera i ytterligare press på bolagens intäkter, vilket i sin tur resulterar i nya varsel på arbetsmarknaden.

Vinstprognoserna har nu reviderats ner rejält för året men även inför 2021. Trots nedrevideringarna har marknaden ändå stora förväntningar på en klar förbättring under de sista kvartalen för det här året.

– Det finns helt klart en stor osäkerhet om hur stark den återhämtningen i slutet av året kommer att vara. Störst fokus är dock på nästa års vinster. Om återhämtningen skulle bli svagare i slutet av det här året så kommer det sannolikt även spilla över in på nästa år. Det skulle kunna innebära att vinstförväntningarna på 2021 skulle behöva justeras ned. Risken är då att marknaden inser att man varit lite för snabb med att prisa in en återhämtning.

Flera andra orosmoln

Förutom osäkerheten om vinstutvecklingen tillkommer andra orosmoln. En av de viktigaste är de nya spänningarna mellan USA och Kina. Hongkong har till exempel ännu en gång hamnat i fokus i konflikten. Men Karl Hedberg tror ändå inte att handelskonfliktens utveckling blir avgörande.

– Jag tror inte att den typen av risker isolerat får marknaden att vända ned, då väger nya stimulanspaket och förhoppning om stigande vinster 2021 över åt det positiva hållet.

Oavsett utvecklingen under det närmaste året finns det fortfarande attraktiva sektorer och bolag på börsen.

– Givet en fortsatt stor osäkerhet om i vilken takt återhämtningen sker så fortsätter vi att gilla bolag med en strukturell långsiktig tillväxt som tech och hälsovård om vi tittar på hela sektorer. Vi gillar även de branscher som har sett en ökad efterfrågan under coronapandemin. Här hittar vi till exempel bolag inom gaming och vissa e-handelsbolag, säger Karl Hedberg.

Börsen
Avanza vinnare på nedåtgående börs
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Asien
Asienbörserna backade
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser