I annonssamarbete med AKTIEKUNSKAP.NU

Annons från Aktiekunskap.nu Att investera i aktier är oftast lönsamt över tid men då och då kommer riktiga ras på börsen. Dessa ras kan bero på många olika faktorer. Det kan vara politisk osäkerhet, risk för krig, terrordåd, ekonomiska krascher som med Lehman Brothers och subprimelånen under 2008.

Pandemier är mer ovanliga men vi ser just nu effekterna av en sådan och nya pandemier kommer troligtvis uppstå framöver. De bästa lägena för aktieinvesteringar sägs ju vara när ”blodet flyter på gatorna” och det är i finanskriser som fina lägen uppstår.

Hur ska man då tänka kring sina investeringar i en kris? Som alltid är det viktigt att vara påläst. Via Aktiekunskap.nu kan man lära sig grunderna kring aktier, aktieutdelning, fonder, investeringssparkonton och mycket mer. En förståelse för hur aktiemarknaden, kostnader och olika sparformer fungerar är viktigt.

Satsa bara pengar du kan avvara

Alltid när man handlar med aktier ska man vara medveten om att man tar en risk med sina pengar. Det är den risken som ger möjligheter till högre avkastning än på ett bankkonto. Pengar man behöver som buffert ska dock inte sparas i aktier utan ligga tryggt på ett högräntekonto. Satsa därför bara pengar du kan avvara.

Månadsspara

I början av coronakrisen, i mitten av mars, gick börsen ned flera tiotals procent. Det uppstod då ett utmärkt köpläge, kan man se nu efteråt då börsen återhämtat sig rejält. Med det okända smittspridningsläget, företag som går i konkurs och diverse politiska ekonomiska åtgärder blir investeringsläget mycket svårbedömt. Det är svårt att tajma marknaden i vanliga fall och nu ännu svårare när börsen åker berg- och dalbana varje vecka. För att få chans till en bra avkastning gäller därför det gamla rådet att månadsspara. Då kommer man att köpa i både bottnar och toppar men över tid ger det bra avkastning.

Utdelningsaktier

I vanliga fall brukar det vara fördelaktigt att köpa utdelningsaktier om börsen gått ned utan någon enskild anledning för de företag som ger aktieutdelning. Stora företag behöver inte gå dåligt bara för att det är deppigt på börsen. Köper man utdelningsaktier i nedgång brukar man bli belönad med en bra direktavkastning. Under coronakrisen har dock en relativt ovanlig effekt uppstått. De vanligtvis så pålitliga utdelningsaktierna ger ingen utdelning alls. Företagen är dels rädda för att dela ut vinst som nu kan behövas i företaget istället, dels har många företag fått hjälp av staten i olika former, bland annat genom lån och pengar för anställdas permitteringar. Riksdagen har meddelat att permitteringsstöd inte kommer ges till företag som delar ut vinster. Den som vill satsa på hög direktavkastning genom att bottenfiska utdelningsaktier måste alltså vänta till en okänd framtid på utdelningar. Men så småningom när världen börjar tillfriskna kanske det visar sig att bottenfisket var lönsamt.

Se upp för konkurser

Aktieinvestering innebär att man faktiskt kan förlora alla sina investerade pengar i en viss aktie om företaget går i konkurs. Coronaviruset har redan fällt ett antal företag och kommer troligen att skörda fler företagsoffer framöver. Innan man investerar i en aktie som ser extremt billig ut bör man ta sig en funderare på varför. Branscher som är extra hårt drabbade är resebranschen med flyg och hotell, restaurangbranschen, detaljhandel och även till viss del bilindustrin. Ibland kan ett stödpaket ge en enorm rusning i dessa aktier men man bör som sagt vara medveten om att konkursrisken är reell i många branscher. Investera med kunskap och eftertanke!

Av: Aktiekunskap.nu

Detta är en annons från Aktiekunskap.nu och ska inte tolkas som redaktionellt material från Privata Affärer.

Riskvarning:
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär en stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 76 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel enligt IG-markets siffror. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd att förlora pengarna du handlar med innan du börjar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Förluster kan ske snabbt.