Brexit Räkna med ett rejält kursrally på den brittiska marknaden i början av det nya året. Det gör två brittiska aktieexperter. Det som behövs är att den politiska röran minskar, och att det blir någon slags klarhet i hur Storbritanniens relation till resten av Europa ser ut från 2020 och framåt.  

Den globala kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle Investments har ställt frågor till två ledande brittiska aktieexperter. Vad händer på den brittiska marknaden när det blir ett tydligt avslut på den brittiska röran i förhållande till EU?

Richard Colwell, vd för UK Equities, säger att den brittiska aktiemarknaden ända sedan folkomröstningen 2016 känts ”som landet som tiden glömt”.

Men, om en klar riktkurs kan stakas ut när det gäller brexit blir det ett ordentligt kursrally på börsen under nästa år, spår han. Då kommer många brittiska börsbolag att revanschera sig, och en sådan utveckling blir intressant, inte minst eftersom noterade brittiska bolag ligger på sin lägsta nivå på 30 år jämfört med motsvarande bolag i resten av världen.

Alla tjänar på ”återuppståndelse”

Till Threadneedle säger Richard Colwell att ”trender kan fortsätta längre än du förväntar dig”, men när klarheten i britternas förhållningssätt till EU väl infinner sig kommer marknaderna att röra sig mycket snabbt. ”Vi tror att det finns möjligheter tvärs över hela den brittiska marknaden, både för bolag som är inriktade på den inhemska marknaden, och för bolag som fokuserar på internationella marknader”, säger han och tillägger att alla kommer att tjäna på att den brittiska marknaden återuppstår, när det väl sker.

Historiskt låga värderingar

Den andra experten som utfrågats av Threadneedle är James Thorne, UK Equities portföljförvaltare. Han tror också att det finns stora möjligheter på den brittiska aktiemarknaden, och det redan direkt efter valet på torsdagen. Värderingarna ligger historiskt lågt och många bolag handlas till 30-årslägsta, vilket snabbt kan förändras beroende på valutfallet och vad som sker därefter.

Stora utflöden

Det är inte marknaden i sig i Storbritannien som varit svag, utan det bräckliga och nervösa läget har successivt blivit än osäkrare i takt med stora utflöden från den brittiska kapitalmarknaden. Pundets försvagning har berott på politisk osäkerhet snarare än på den inhemska intjäningsförmågan, anser James Thorne.

Det brittiska pundet fortsatte att tappa mot dollarn under onsdagsförmiddagen, efter att en färsk opinionsundersökning visat att Boris Johnsons försprång minskar.

Risk för dött lopp

Analytikerna vid Swedbank Makroanalys har detaljstuderat den brittiska marknaden inför valet. De är inte helt övertygade om vad som kommer att ske på de brittiska marknaderna, det finns nämligen en risk för att varken Tories eller Labour får en stark majoritet.

”Om Johnsons avtal godkänns ändras fokus till de detaljerade handelssamtalen, men risken är att förhandlingsperioden blir mycket kort och vi är då snabbt tillbaka vid en tid med hög osäkerhet för näringslivet. Den initiala marknadsreaktionen, vid en Tory-seger, skulle ändå vara ett starkare pund”, skriver de båda Swedbank-analytikerna Cathrine Danin och Greta Ilekyté.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval