Brexit Räkna med ett rejält kursrally på den brittiska marknaden i början av det nya året. Det gör två brittiska aktieexperter. Det som behövs är att den politiska röran minskar, och att det blir någon slags klarhet i hur Storbritanniens relation till resten av Europa ser ut från 2020 och framåt.  

Den globala kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle Investments har ställt frågor till två ledande brittiska aktieexperter. Vad händer på den brittiska marknaden när det blir ett tydligt avslut på den brittiska röran i förhållande till EU?

Richard Colwell, vd för UK Equities, säger att den brittiska aktiemarknaden ända sedan folkomröstningen 2016 känts ”som landet som tiden glömt”.

Men, om en klar riktkurs kan stakas ut när det gäller brexit blir det ett ordentligt kursrally på börsen under nästa år, spår han. Då kommer många brittiska börsbolag att revanschera sig, och en sådan utveckling blir intressant, inte minst eftersom noterade brittiska bolag ligger på sin lägsta nivå på 30 år jämfört med motsvarande bolag i resten av världen.

Alla tjänar på ”återuppståndelse”

Till Threadneedle säger Richard Colwell att ”trender kan fortsätta längre än du förväntar dig”, men när klarheten i britternas förhållningssätt till EU väl infinner sig kommer marknaderna att röra sig mycket snabbt. ”Vi tror att det finns möjligheter tvärs över hela den brittiska marknaden, både för bolag som är inriktade på den inhemska marknaden, och för bolag som fokuserar på internationella marknader”, säger han och tillägger att alla kommer att tjäna på att den brittiska marknaden återuppstår, när det väl sker.

Historiskt låga värderingar

Den andra experten som utfrågats av Threadneedle är James Thorne, UK Equities portföljförvaltare. Han tror också att det finns stora möjligheter på den brittiska aktiemarknaden, och det redan direkt efter valet på torsdagen. Värderingarna ligger historiskt lågt och många bolag handlas till 30-årslägsta, vilket snabbt kan förändras beroende på valutfallet och vad som sker därefter.

Stora utflöden

Det är inte marknaden i sig i Storbritannien som varit svag, utan det bräckliga och nervösa läget har successivt blivit än osäkrare i takt med stora utflöden från den brittiska kapitalmarknaden. Pundets försvagning har berott på politisk osäkerhet snarare än på den inhemska intjäningsförmågan, anser James Thorne.

Det brittiska pundet fortsatte att tappa mot dollarn under onsdagsförmiddagen, efter att en färsk opinionsundersökning visat att Boris Johnsons försprång minskar.

Risk för dött lopp

Analytikerna vid Swedbank Makroanalys har detaljstuderat den brittiska marknaden inför valet. De är inte helt övertygade om vad som kommer att ske på de brittiska marknaderna, det finns nämligen en risk för att varken Tories eller Labour får en stark majoritet.

”Om Johnsons avtal godkänns ändras fokus till de detaljerade handelssamtalen, men risken är att förhandlingsperioden blir mycket kort och vi är då snabbt tillbaka vid en tid med hög osäkerhet för näringslivet. Den initiala marknadsreaktionen, vid en Tory-seger, skulle ändå vara ett starkare pund”, skriver de båda Swedbank-analytikerna Cathrine Danin och Greta Ilekyté.

Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på tio år
Aktier
Insiders som handlat med aktier i veckan
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Analys
Carnegie: Rätt ha tålamod med Cellink
Räntan
Investeringschefen: Fed drar ned på tillgångsköpen i höst
Aktie
Kambis vd: Styrelsen lockas nog av USA-notering
Analyser
Analytiker: Balder-köp smart drag av Erik Selin
Kryptovalutor
Coinbase börjar handla med Dogecoin
Analyser
Här är fredagens köprekar
14/5
Trading Direkt med teknisk analys
Bolån
Bolån: Stora skillnader mellan snitträntorna
Foto: AFP or licensors
Kryptovalutor
Musk-kommentar sänkte bitcoin mer än 10 procent
Aktieportföljen
Bra start för nytillskottet i portföljen
Notering
Volvo Cars rullar mot börsenSiktar på notering senare i år
Aktie
Autoliv återinför kvartalsutdelningHandelsstoppades innan beskedet
Foto: istockphoto
Fonder
Sparekonomen varnar för ökad risk i företagsobligationsfonderSparare bör kolla upp fondrisken
Bostad
Swedbank: Här har du fått bäst betalt för att boMånga säljer med vinst som överstiger boendekostnaden
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Inflationstoppen är passeradRedan i maj bör den sjunka
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Inflation
Högre inflation än väntat i april"De kraftiga prisfallen i april i fjol påverkar nu inflationen uppåt"
Riksbanken
Analytiker: Bopriserna större huvudvärk för Riksbanken än inflationen
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Notering
Kryptobolaget Safello rusar tresiffrigt i premiären
Aktier
Ericsson: Förlikning med Nokia kommer tynga resultatetNegativ påverkan på 80 miljoner euro
Index
Embracer och Sinch in i globalt index