Placera Internationella investerare tycks just nu underskatta fem globala trender på aktiemarknaden. Det menar Justin Thomson, aktiechef på T.Rowe Price som också pekar på de möjligheter som trenderna ger investerare  i kölvattnet av pandemin.

Det är i ett marknadsbrev som Thomson gör fem trendspaningar i form av Kina, Japan, techsektorn, värdeaktier och revanschen för internationella aktier gentemot amerikanska.

Investerare underexponerade mot Kina

När det gäller Kina menar Thomson att många investerare tycks underskatta Kinas möjligheter till fortsatt expansion. Han påpekar att samtidigt som Kinas andel av globalt BNP stigit från 9 till 16 procent mellan 2010 till 2019 så har andelen kinesiska aktier i världsindex bara stigit från 2 till 5 procent under samma period.

”Att få exponering mot Kina enbart genom globala index gör att investerare går miste om de möjligheter som denna tillväxtmotor har att ge”, skriver Thomson.

Han konstaterar att antalet börsnoterade kinesiska bolag ökat rejält i alla sektorer vilket ger stora möjligheter för investerare.

”De flesta investerare känner till de stora kinesiska jättarna inom teknologi och kommunikation. Men för den som är villig att utforska andra mindre kända kinesiska bolag har möjlighet att hitta framtidens vinnare”, skriver Thomson.

Sammantaget bedömer han att många investerare är underexponerade mot Kina.

”Investerare kan göra mer för att upptäcka potentialen i den växande och väldiversifierade kinesiska aktiemarknaden”, skriver han.

Japan är inte som på 90-talet

När det gäller Japan menar Thomson att många fortfarande associerar landet med evigt låg tillväxt och låg inflation och en åldrande befolkning.

”Men faktum är att den japanska aktiemarknaden de senaste 10 åren gått bäst av alla större utvecklade marknader utanför USA”, skriver Thomson.

Bakom utvecklingen ligger bland annat långsiktiga strukturella förändringar i bolagsstyrning och utländska investeringar.

”Investerare som bara tänker på Japan som en försvagad ekonomisk kraft efter kraschen på 90-talet underskattar de förändringar som skett under de två senaste årtiondena”, skriver Thomson.

Sammanfattningsvis menar Thomson att investerare bör ta tillfället i akt och skapa en strategisk exponering mot japanska aktier.

Techsektorn har inga gränser

De senaste åren har vi fått se en mängd nya bolag som utmanar gamla affärsmodeller. Det gäller inte minst i techsektorn som dessutom fått en rejäl skjuts i spåren av pandemin, bland annat med nya e-handelslösningar och tekniska system för hemarbeten.

”Men det är de större amerikanska techjättarna som dominerar i media och bland investerare. Förvisso av goda skäl då de visat på skyhög tillväxt”, skriver Thomson.

Investerare bör dock inte enbart se techboomen i ett amerikanskt perspektiv, menar han.

”En global syn är nödvändig för att fullt ut kunna dra nytta av de investeringsmöjligheter som finns i sektorn”, skriver Thomson.

Värdeaktier är tillbaka – inte minst på tillväxtmarknader

Världsekonomin håller som bäst på att återhämta sig efter pandemin med hjälp av massiva stödinsatser. Oljepriserna stiger och så gör också inflationen och räntorna. Det öppnar för möjligheter för värdeaktier, menar Justin Thomson.

”Med dagens högt värderade marknader ser den relativa prissättningen för värdeaktier allt mer attraktiv ut”, skriver han.

Det gäller inte minst på tillväxtmarknader där värderingsgapet mellan tillväxt- och värdeaktier är tydligt.

”Räknar vi bort Kina så har tillväxtmarknader en relativt hög andel cykliska sektorer som finans, råvaror och industri. Dessa segment är intressanta för investerare som vill hänga med på värdetåget”, skriver Justin Thomson.

Internationella marknader ska åter dominera

I Thomsons sista spaning konstaterar han att den amerikanska aktiemarknaden gått bättre än andra internationella utvecklade marknader. I själva verket har amerikanska aktier (räknat som Russell 1000-index) slagit MSCI EAFE-index (utvecklade marknader utanför Nordamerika) 133 månader i rad. Det är ungefär dubbelt så lång tid jämfört med tidigare cykler.

Men nu kan den amerikanska dominansen vara på väg bort.

”Faktorer som tidigare gynnat de amerikanska marknaderna i form av bland annat låga räntor kan nu vara på väg att ändras. Återhämtningen efter pandemin lär höja inflationen och i slutändan kräva högre styrräntor. Det skulle i sin tur sätta press på techsektorn och andra sektorer som gynnas av låga räntor”, skriver han.

Samtidigt kan en svagare dollar gynna andra utvecklade marknader.

”Sammanfattningsvis så bör investerare vara beredda att omallokera mot andra internationella aktiemarknader när trenden med amerikanska aktier vänder”, skriver Thomson.

Foto: istockphoto
Rapporterna
Bratt: Tech-jättarnas rapporter kan ändra börshumöretNu rapporterar Faang-bolagen i USA
Börsen
Plusstängning efter svängig handelsdag
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på rapporter i New York
Valuta
ING: Uppsida för kronan även utan Riksbankens stödEuron under 10 kr i sommar
Rapport
Bravida något under förväntanNegativ organisk tillväxt för installationsbolaget
Blankning
Blankare ökar i G5 EntertainmentHögsta nivån någonsin
Foto: Copyright (c) 2020 Max Walter/Shutterstock. No use without permission.
Sektor
"Det värsta är inte över för flygbranschen"Förhoppningarna om snabb återhämtning överilade
Räntan
Riksbanken väntas sitta still i båtenRäntebesked tisdag kl 0930
Analyser
Här är måndagens många färska köprekar
Bud
Tre Kronor Property: Styrelsen säger nej till budet
Krönika
Hernhag: Dyra men bra kursvinnare
Aktietips
Börsveckan: Fyra färska köptipsOch fem aktier du kan vänta med
Aktietips
"VNV Global en köpvärd investmentdoldis"
Rapport
SSAB slog förväntningarnaSpår högre priser och efterfrågan
Foto: Independent Still Pool photo ©2021 Consolidated News Photos All Rights Reserved
USA
Bidenadministrationen försvarar skattehöjningar
Notering
Di: Hemnet fint bolag men extrem värderingTidningen råder att ej teckna
Aktietips
AFV: Ambea verkar i demografisk medvindTidningen köpstämplar omsorgsbolaget
Börsen
Överlag uppåt i Asien
Aktieportföljen
Vi skördar vinster i portföljenTre aktier ut och en ny tas in
Chatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nu"...och banken som lockar mer än de svenska storbankerna"
Foto: istock
Kryptovalutor
Svart svan-författaren sågar bitcoin"Ett stort öppet pyramidspel"
Bolån
Nordea: Räntebotten för bolån passerad
Notering
Uppgifter: Hemnet redan övertecknatGer en värdering på 11,6 miljarder
Analys
ABG: Inte för sent att hoppa på MTG:s förvärvstågHöjer riktkurs och upprepar köp
Foto: Richard Drew/AP/TT
Analys
Jefferies ser uppsida i Spotify på nästan 40 procent