Börsen De senaste veckorna har varit turbulenta på börsen. Nu drar dessutom rapportfloden igång vilket gör att marknaden är lite avvaktande. Men Carnegie Private Bankings aktiechef är optimist och spår att vi är nära botten i rekylen.

I veckans börskommentar från Carnegie Private Banking säger aktiechefen Karl Hedberg att huvudscenariot i den tekniska analysen för Stockholmsbörsen är positivt. I klartext väntas börsen bottna i oktober och starta nya uppgångar.

– Jag tror vi är nära botten i rekylen och att vi inte är särskilt många procent bort innan en större rörelse uppåt. Samtidigt befinner vi oss i högsäsongen för eventuella vinstvarningar, så marknaden är lite avvaktande inför Q3-rapporterna, säger Karl Hedberg.

Han menar att det råder en dragkamp på börsen just nu. Riskviljan är intakt och det finns mycket likviditet på marknaden. I den andra vågskålen ligger det historiskt svaga säsongsmönstret, osäkerheten inför rapporterna och hur bolagen påverkas av komponentbrist och höga fraktkostnader. Men som investerare kan det vara läge att utnyttja osäkerheten.

– Jag tycker inte man ska sälja aktier i det här läget om man inte har fel exponering, jag är snarare köpare. För den kortsiktige kan man i en första rekyl upp köpa tillväxtbolag som har tagit mycket stryk. Långsiktiga investerare kan dock med fördel köpa traditionella värdebolag, som visserligen inte kommer rekylera upp lika mycket kortsiktigt, men som bör ha den mest stabila utvecklingen på sikt, säger Karl Hedberg.