Marknaden har helt ställt in sig på att vi kommer ha ett fungerande vaccin som börjar rullas ut runt årsskiftet, menar Karl Hedberg.
– Det kommer sannolikt inte innebära att vi kommer se en vardag som ser helt normal ut redan då, men jag tror det är tillräckligt för att aktiemarknaden mer definitivt ska kunna se förbi pandemins negativa effekter. Nu har vi haft dock en aktiemarknad som till stor del redan har prisat in detta så jag ser det mer som att en risk på nedsidan försvinner än att det ska ge en riktigt kraftig uppgång på kort tid, säger han.
”Lugnare uppgång i slutet av året”
Hedberg konstaterar också att den ökade riskaptiteten fick oljepriset att lyfta mer än 4 procent förra veckan, vilket innebär höjda oljepriser under tre veckor i rad. Guld- och silverpriserna var samtidigt marginellt ned under förra veckan.
Vad är det då som driver utvecklingen på börsen fram till årsskiftet? Svaret ger han själv; det är de positiva vaccinnyheterna i ett kortsiktigt perspektiv.
– Givet rådande momentum i marknaden och att vi troligtvis får fler vaccinnyheter så tror jag vi får se en börs som avslutar året med fortsatt uppgång men i en lugnare takt, säger han.
”Cykliskt är intressant”
Även cykliska aktier och banksektorn är intressanta på börsen just nu, skriver han i kommentaren på Carnegie Private Bankings hemsida. Karl Hedberg hänvisar bland annat till att teknisk analys visar att storbolagsindexet OMXS30 är ”extremt överköpt” på kort sikt, men att statistiken visar att indexet borde klättra vidare uppåt på upp till tre månaders sikt.
Aktiemarknadens intresse har också ökat kraftigt i den senaste sektorrotationen för tidigare coronaförlorare och aktier som har halkat efter när börsen rusat. Dessa aktier förblir fortsatt attraktiva på kort sikt.
– Jag tycker man ska fortsätta äga cykliska aktier, kompletterat med bolag i sektorer som gynnas av en återgång till en mer normal vardag. Här bör bankerna rimligtvis kunna fortsätta visa styrka in mot perioden för utdelningarna i början av nästa år, med stöd av mindre osäkerhet kring kreditförluster.
Största riskerna just nu är också kopplade till vaccinet. Om det visar sig ha en kortare effekt tidsmässigt eller att produktionsbegränsningar eller distribution försenar vaccinationerna, skulle det kunna sätta käppar i hjulet för den stigande börstrenden, anser Karl Hedberg.