Placera Börsen rusar på och förblir stark fram till årsskiftet. De positiva vaccinnyheterna som duggar tätt just nu väger tyngre än att viruset är inne i den omfattande andra vågens spridning, anser Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg och pekar bland annat på att Stockholmsbörsens breda index OMXSPI var upp den dryg procent i förra veckan, vilket innebär en uppgång för innevarande år på 11 procent.

Marknaden har helt ställt in sig på att vi kommer ha ett fungerande vaccin som börjar rullas ut runt årsskiftet, menar Karl Hedberg.

– Det kommer sannolikt inte innebära att vi kommer se en vardag som ser helt normal ut redan då, men jag tror det är tillräckligt för att aktiemarknaden mer definitivt ska kunna se förbi pandemins negativa effekter. Nu har vi haft dock en aktiemarknad som till stor del redan har prisat in detta så jag ser det mer som att en risk på nedsidan försvinner än att det ska ge en riktigt kraftig uppgång på kort tid, säger han.

”Lugnare uppgång i slutet av året”

Hedberg konstaterar också att den ökade riskaptiteten fick oljepriset att lyfta mer än 4 procent förra veckan, vilket innebär höjda oljepriser under tre veckor i rad. Guld- och silverpriserna var samtidigt marginellt ned under förra veckan.

Vad är det då som driver utvecklingen på börsen fram till årsskiftet? Svaret ger han själv; det är de positiva vaccinnyheterna i ett kortsiktigt perspektiv.

– Givet rådande momentum i marknaden och att vi troligtvis får fler vaccinnyheter så tror jag vi får se en börs som avslutar året med fortsatt uppgång men i en lugnare takt, säger han.

”Cykliskt är intressant”

Även cykliska aktier och banksektorn är intressanta på börsen just nu, skriver han i kommentaren på Carnegie Private Bankings hemsida. Karl Hedberg hänvisar bland annat till att teknisk analys visar att storbolagsindexet OMXS30 är ”extremt överköpt” på kort sikt, men att statistiken visar att indexet borde klättra vidare uppåt på upp till tre månaders sikt.

Aktiemarknadens intresse har också ökat kraftigt i den senaste sektorrotationen för tidigare coronaförlorare och aktier som har halkat efter när börsen rusat. Dessa aktier förblir fortsatt attraktiva på kort sikt.

– Jag tycker man ska fortsätta äga cykliska aktier, kompletterat med bolag i sektorer som gynnas av en återgång till en mer normal vardag. Här bör bankerna rimligtvis kunna fortsätta visa styrka in mot perioden för utdelningarna i början av nästa år, med stöd av mindre osäkerhet kring kreditförluster.

Största riskerna just nu är också kopplade till vaccinet. Om det visar sig ha en kortare effekt tidsmässigt eller att produktionsbegränsningar eller distribution försenar vaccinationerna, skulle det kunna sätta käppar i hjulet för den stigande börstrenden, anser Karl Hedberg.

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"