Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Börsen Ta hem vinst efter uppgången eller överväg en mer defensiva prägel på portföljen, säger Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg i en marknadsanalys och lyfter fram hälsovårdssektorn. Hans investeringstips på temat beskriver aktiechefen som "en spännande aktie med god tillväxtpotential". 

Efter en dyster inledning på hösten har börserna studsat upp med besked den senaste månaden. Under den perioden har Stockholmsbörsen rusat drygt 9 procent och amerikanska S&P 500 med runt 8 procent. 

Men rekylen på börsen markerar inte någon långsiktig vändning på marknaden, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, i en inspelad marknadskommentar. 

– Jag tror fortfarande att vi är i en mer långsiktigt fallande trend och då bör det här rimligtvis vara ett ”björnmarknadsrally”, säger han. 

Aktiechefen anser därför att det är läge att ”se över aktievikten i portföljen” och ta hem vinst efter uppgångarna. För den som inte vill öka andelen kassa i portföljen föreslår han ett skifte till mer defensiva inslag och lyfter fram hälsovårdssektorn i allmänhet och läkemedelsbolagen i synnerhet. 

Han tror att sådana bolag ”kommer att bevara kapitalet bättre” om Carnegie får rätt i sina analyser om att marknaden försvagas på nytt under de närmaste månaderna. 

– Man har en god överblick över både tillväxts- och lönsamhetsnivåer framöver, säger han om bolagen i sektorn.

Hans aktiecase på temat är forskningsbolaget Calliditas. Karl Hedberg beskriver det som ”en spännande aktie med god tillväxtpotential”.

Calliditas har fått ett marknadsgodkännande i både USA och Europa för sitt njurläkemedel. Det innebär att bolaget lämnar forskningsstadiet för en kommersialiseringsfas. 

– Vi räknar med att bolaget går att ha varit i ett forskningsstadie till att nästa år ha en försäljning som passerar miljarder, säger Karl Hedberg och tillägger att värderingsnivån är ”riktigt lockande” om man tittar på estimaten för bolaget något år fram i tiden. 

Nyligen presenterade bolaget nya resultat från studien som låg till grund för att läkemedlet godkändes av myndigheterna. Karl Hedberg säger att det väckte en del frågetecken bland vissa investerare på marknaden och att det förklarar aktiens svaga utveckling den senaste tiden.

Han understryker dock att Carnegie uppfattade studieresultaten som positiva och att de gav stöd för den tillväxt som banken väntar sig från bolaget framöver. Carnegies analytiker har i en uppdaterad bolagsanalys satt riktkursen 133 kr för aktien, vilket motsvarar en uppsida på nära 60 procent jämfört med Calliditas stängningskurs på torsdagen. 

Största bidragande faktorn till den kraftiga uppgången under oktober och november var enligt aktiechefen den oväntat låga inflationssiffran i USA under föregående månad. Han påpekar även att prisökningstakten kommer vara en viktig parameter för investerare framåt. 

Dessutom blir utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden viktig att hålla ögonen på, tillägger Karl Hedberg. USA:s centralbank Federal Reserve har tidigare signalerat att penningpolitiken måste fortsätta stramas åt när arbetsmarknaden visar sådan styrka som den gör för tillfället, förklarar han.