Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Bilden är ett montage.

Börsen Börsen har ännu inte slagit i botten och efter sommarens kursrally är det läge att ta hem vinster. Det anser Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Privata Banking.

Den branta nedgången under första halvåret 2022 följdes i sommar upp av ett kursrally på börserna. Men uppstudsen är tillfällig och börserna har ännu inte slagit i botten, bedömer Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. 

Han tror att en nedåtrekyl ligger i korten.

– Jag tror att vi kommer att se en börs som fortsätter att vara försiktig under det kommande halvåret, fortsätter Karl Hedberg i en marknadsutblick från Carnegie Private Banking. 

Därför anser han att det är ett ypperligt tillfälle att ta hem vinster  efter sommarens uppgångar. Rådet från aktiechefen är att ta ned aktierisken i portföljen och öka kassapositionen inför hösten. 

Börsutvecklingen framåt kommer att styras av inflationssiffrorna, enligt Karl Hedberg. I juli bromsade den höga inflationstakten i USA in något, vilket Privata Affärer tidigare uppmärksammat. 

– Förhoppningsvis var det en första signal på att det börjar vända nedåt. Men det här blir viktigt att hålla koll på, säger han. 

Inför höstbörsen säger Karl Hedberg att portföljen borde vara inriktad mot ”mer rimligt värderade bolag” med stabil lönsamhet och utdelning.

– För det (direktavkastning, reds. anm) tror jag kommer att vara en viktigare del av totalavkastningen än vad det varit tidigare år, fortsätter han. 

Ett bolag som passar in på den beskrivningen är enligt aktiechefen hygienkoncernen Essity. Hittills i år aktien ned 11 procent, vilket kan jämföras med Stockholmsbörsen som fallit drygt 21 procent.

– Det är ett rimligt värderat bolag som det ser ut just nu. Vi tror på en bra vinstutveckling det kommande året och man har en hygglig direktavkastning på runt 3 procent, säger Karl Hedberg. 

Essitys lönsamhet har pressats av ökade kostnader för insatsvaror, inte minst på pappersmassa. Bolaget höjer priserna på sina produkter i hopp om att kompensera för kostnadsinflationen, något som Karl Hedberg tror kommer att ge resultat framöver.