Placera Se till att vara likvid inför den kommande rapportsäsongen i fjärde kvartalet. Då kan du på bästa sätt utnyttja eventuella rekyler. Det råder Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg i en artikel på bankens hemsida.

Under ett par veckor har börsen präglats av stora kast, både uppåt och nedåt. Sentimentet på börsen har påverkats av det kinesiska fastighetsbolagets Evergrandes prekära skuldsituation, men även av inflationsläget just nu, samt flaskhalsar i produktionen och i transportsektorn.

Det är bara ett par handelsdagar kvar i tredje kvartalet och från och med fredag är vi inne i sista kvartalet, vilket innebär att det snart är dags för ytterligare en rapportsäsong.

Fortsatt starkt sentiment

– Jag förväntar mig en överlag solid rapportsäsong men jag tror inte vi kommer se riktigt lika stora positiva överraskningar på resultatsidan som vi blivit vana vid. Många bolag kommer ha motvind från komponentbrist eller höga fraktkostnader. Detta ligger till stor del i förväntningarna men det är svårare att veta vilka bolag som drabbats hårdast och där skulle det kunna bli kursbesvikelser, säger Karl Hedberg.

Men det underliggande börssentimentet är i grunden fortsatt starkt, menar han. Bara den senaste veckan har oron kring Evergande och Feds tapering-besked absorberats utan några större problem. Det talar för att börsen i relativt stor utsträckning redan prisat in rapportbesvikelser i tredje kvartalet, enligt Karl Hedberg.

”Finns kapital på sidlinjen”

– Jag tror inte man behöver vara överdrivet försiktig. Jag tycker förra veckans starka börsdagar vittnar om att det fortfarande finns riskvilligt kapital på sidlinjen och att köparna är redo att köpa på rekylen. Det tror jag inte förändras i rapportsäsongen så det bör begränsa nedsiderisken, säger Karl Hedberg,

– Jag utesluter inte att vi kan få se lite mer rekyl nedåt innan rapporterna så jag förespråkar fortsatt att ha en viss extra likviditet tillgänglig för att kunna köpa på svaghet kommande veckor, säger han.