Börsen Osäkerhet kring vinster och inflation har oroat marknaden på sistone. Men måndagens ras på världens börser utlöstes av oron kring krisande kinesiska fastighetsjätten Evergrande. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg tror att det kan finnas ett par procent ytterligare på nedsidan men som investerare bör man se rekylen som ett köpläge.

– Rekylen från förra veckan förvärras  av den osäkerhet som kommer i spåren av Evergrandes problem. Marknaden ogillar osäkerhet och det är precis det som Evergrande skapar, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, på bankens sajt.

Han konstaterar att Stockholmsbörsens OMXS30 tappat 6 procent sedan rekordnoteringen i mitten av augusti. Detta i spåren av ökad osäkerhet inför de kommande kvartalsrapporterna, höga fraktkostnader och högre råvarupriser. Investerarna oroar sig också för att centralbankerna ska börja strama åt. Senare i veckan får vi bland annat se räntebesked från amerikanska Fed.

– Marknaden vill höra att det inte finns några nya planer på alltför snabba räntehöjningar och att det inte sker några större avvikelser kring nedtrappningen av likviditetsåtgärderna mot de budskap som givits tidigare, säger Karl Hedberg.

Han menar att den rekyl vi nu ser är väntad men att det kan leda till köplägen.

–Det kan finnas ett par procent kvar på nedsidan men jag tror vi kommer få se köpare som kommer in snart och bromsar upp den. Jag tror att vi kan ha lite mer nedsida kvar i rekylen närmaste veckan men jag tycker man ska se det som ett tillfälle att investera likviditet som finns utanför marknaden, säger Karl Hedberg på Carnegie Private Banking.