Placera Det finns en ökad risk för en börsrekyl på kort sikt. Det säger Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg och han skulle inte bli förvånad om det dyker upp vinstvarningar inför den kommande rapportperioden.

Förra veckans amerikanska jobbstatistik var svag men det fick inte börsen på fall. Inte minst då svagare sysselsättningstillväxt kan göra att Fed saktar ner kommande tapering och räntehöjningar.

– Summan av de effekterna tror jag är positiv för börsen under hösten, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking i ett inlägg på Carnegies sajt.

Men det finns också en del orosmoln som kan sätta press på börsen framöver. Fortsatt spridning av covid-19, brist på halvledare och hög inflation är några sådana faktorer, menar Hedberg.

– Från bolagshåll så fortsätter det komma signaler om komponentbrist och kostnadsinflation från till exempel fraktkostnader. Det är svårt att veta hur hårt detta slår mot enskilda bolag. Jag skulle därför inte bli överraskad om vi får se ett par vinstvarningar inför Q3-rapporterna. Sammantaget kan detta addera ihop till en mindre rekyl, säger Karl Hedberg.

Samtidigt menar han att värderingen på Stockholmsbörsen förvisso inte är ”utmanande” men i alla fall relativt hög efter den 30-procentiga uppgången i år.

– Givet en ökad risk för börsrekyl i det korta perspektivet, osäkerhet inför rapportsäsongen samt förväntningar om högre räntor under hösten så tycker jag man ska minska tillväxtexponeringen något. Istället kan man köpa värdebolag som har en något lägre cyklisk exponering, säger Karl Hedberg.