Börsen Fallande inflation och starka rapporter räcker inte för att lyfta börsen nämnvärt framöver. I stället kan det vara läge att ta hem en del vinster, menar Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

Det är i Carnegie Private Bankings veckokommentar som Hedberg konstaterar att gårdagens inflationssiffror förvisso kom in lägre än befarat. Men han tror inte att detta förändrar situationen nämnvärt för börsen.

− Inflationen är alltjämt kvar på för höga nivåer för att Riksbanken ska kunna känna sig klara med räntehöjningarna. Men det är positivt att avvikelsen mot förväntningarna är på nedsidan. Det bör ge stöd till synen att Riksbanken börjar närma sig slutet av höjningscykeln även om vi inte riktigt är där ännu, säger han i en kommentar på Carnegies sajt.

Och trots en stark rapportperiod så har Stockholmsbörsen handlats sidledes.

– Givet att rapporterna inte gav tillräckligt med bränsle för att lyfta börsen ser jag begränsad potential på kort sikt. Det ser dock ut som att vi ska testa de tidigare toppnivåerna från tidigare i år. Högre nivåer än så har jag svårt att se att vi når under sommaren, som dessutom är en säsongsmässigt svag period, säger Karl Hedberg och fortsätter:

– Kortsiktigt tror jag det är läge att ta hem lite vinster från aktiemarknaden. Får vi en fortsatt uppgång kortsiktigt – utnyttja den till att säkra lite vinster för att kunna stiga in igen på troliga rekyler under sommaren.