Börsen Hopp om att inflationstoppen är nådd, Kinas tvärvändning när det gäller covid och en mild vinter som pressat ned energipriserna är några av faktorerna som hjälpt till att lyfta världens börser under januari. Men nu kan uppgången närma sig sitt slut, tror Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

– Investerare har positionerat sig negativt för tidigt och behövde öka sin aktieexponering. Det har resulterat i stora inflöden till aktiemarknaden. Jag tror att det flödet börjar närma sig sitt slut och att vi kortsiktigt bör se en paus i uppgången. Om det blir en sidledes rörelse eller en rekyl nedåt kommer den stundande rapportsäsongen bestämma, säger Karl Hedberg i en kommentar på Carnegies sajt.

Nu väntas marknadens fokus dessutom skiftas mot vinstrevideringar som kan bli en av de stora motvindarna för börsen under 2023, menar Hedberg.

– Jag tror inte det kommer som en överraskning för de flesta att 2023 kommer vara ett tuffare år än det föregående och att det kommer påverka vinsterna. Det får dock inte bli för kraftiga eller för snabba nedrevideringar för att börsen ska kunna hantera det på dessa nivåer.

Han tror dock att den kommande rapportperioden kan bli ganska bra.

– Det mest intressanta kommer dock att vara signaler om eventuella försämringar av efterfrågan. Osäkerheten är stor om kommande kvartal och marknaden kommer försöka tyda alla signaler om förändringar i beteende hos bolagens kunder, säger han

Han råder kortsiktiga investerare att reducera aktieexponering inför rapportsäsongen.

– Invänta en eventuell mindre rekyl som ett läge att köpa. Att köpa på rekyl tror jag kommer fungera som strategi under årets första kvartal, säger han.