Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking. Bilden är ett montage.

Aktier Nästa veckas räntebesked från tungviktarna Federal Reserve och ECB kan staka ut en ny riktning för börsen, enligt aktiechefen Karl Hedberg på Carnegie. I en marknadskommentar uppmanar han investerare att hålla ögonen på rapportfloden och köpstämplar ett "snabbväxande och välskött" bolag. 

Efter den starka inledningen på börsåret ökar nu osäkerheten på kort sikt, konstaterar Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking i en marknadskommentar.

Han pekar framför allt på nästa veckas räntebesked från amerikanska Federal Reserve och europeiska ECB. 

”Det är en extremt stark start på året, vilket man bör ta med sig som investerare. Jag har lite svårare att se den stora potentialen kortsiktigt, det bör komma en rekyl. Förvånande är att det är verkstadssektorn som är ett av de stora dragloken i uppgången”, fortsätter Karl Hedberg.

Allt fler signaler om att USA:s inflation slagit i taket har stärkt uppfattningen på marknaden om att räntorna snart kan vara på väg nedåt, vilket till stor del ligger bakom börsuppgången, enligt aktiechefen. 

”Det är dock inte ett budskap som centralbankerna vill skriva under på. Innevarande rapportperiod kommer därför visa vägen och erbjuda fler pusselbitar kring konjunkturen och en eventuell mjuklandning”, skriver Karl Hedberg. 

Han tror att vinstutvecklingen blir årets tema på börsen. 

”De flesta är eniga om att vinsterna ska ned men frågan är hur mycket och hur snabbt. Det avgör hur börsen kommer utvecklas i år”, fortsätter aktiechefen. 

Karl Hedberg passar dessutom på att köpstämpla det som han beskriver som ”snabbväxande och välskötta” handelsbolaget Bufab. Han påpekar att aktien halverats från toppnoteringen för omkring ett år sedan. 

”Sedan börsnoteringen 2014 har vinsten per aktie ökat med i genomsnitt 23 procent per år. Det är i nivå med jämförbara bolag, det vill säga svenska serieförvärvande handelsbolag, vilket sätter ljuset på Bufabs stora och omotiverade värderingsrabatt relativt sektorn”, skriver aktiechefen. 

Just nu värderas Bufab till 12 gånger den väntade rörelsevinsten, ebita, för 2023 på kassa- och skuldfri basis (enterprise value), enligt Carnegie.

Bankens har satt riktkursen 365 kronor på aktien, vilket ger en uppsida på nära 50 procent från dagens nivåer. Det motsvarar i sin tur en värdering på 17 gånger den väntade rörelsevinsten, ebita, för 2023 på kassa- och skuldfri basis.