Börsen Börsåret har inletts svagt i spåren av geopolitisk oro, hög inflation och stigande räntor. Det talar för fortsatt fördel värdeaktier, menar Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg som också påpekar att den stundande rapportperioden kan ge nya viktiga ledtrådar för 2022.

Det är i bankens veckobrev som Hedberg konstaterar att optimismen kring vinsttillväxt fortfarande är intakt. För det fjärde kvartalet väntas vinsttillväxten landa på i snitt 13 procent i årstakt. Dessutom har antalet vinstvarningar varit få.

– Jag förväntar mig rapporter som lever upp till vinstförväntningarna relativt väl. Det som kommer vara i fokus och som är en större osäkerhet är bolagens guidning för kommande kvartal. Den senaste tidens restriktioner kommer framför allt påverka första kvartalet och där blir det intressant att se vad de enskilda bolagen har för prognoser. Det bör vara samma mönster som tidigare kvartal, det vill säga att dessa problem slår olika hårt mot olika bolag, säger Hedberg.

Samtidigt saknas inte orosmoln i form av bland annat inflation och geopolitiska faktorer.

– Den säkerhetspolitiska osäkerheten adderar ytterligare en faktor till den negativa vågskålen. Så här långt har vi främst sett den påverka enskilda bolag på svenska börsen som har stor exponering mot Ryssland och Ukraina. Krisen kan givetvis utveckla sig till något som får marknaden att tippa över mer åt det negativa hållet om vi samtidigt skulle få mindre stöd från den förväntade vinsttillväxten. Förväntad vinsttillväxt har än så länge balanserat motvinden från hög inflation och stigande räntor, säger Karl Hedberg.

Sammantaget tror Hedberg att det är fortsatt fördel för cykliska värdebolag. Men det går fortfarande att hitta fynd bland tillväxtaktier.

– Det är fortsatt fördel för värdebolag. Framför allt de cykliska industribolagen ser ut att fortsätta gynnas av det scenario vi ser framför oss. Jag tror dock vi kommer se vissa tillväxtbolag leverera rapporter under rapportsäsongen som visar att deras verksamhet inte tappat fart på samma sätt som kursutvecklingen indikerar. Så även om det är fördel för cykliska värdebolag så finns det intressant stockpicking inom tillväxt för den långsiktige investeraren, säger Karl Hedberg.