Börsen Den senaste tidens börsrally är dessvärre inte hållbart i längden och ska snarare ses som ett tillfälle för vinsthemtagningar. Det menar Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg.

– Jag tror detta är ett typiskt björnmarknadsrally. Kortsiktigt tror jag därför att det är dags för vinsthemtagning, om man tog positioner i början på sommaren. Har man inte ackumulerade vinster kan det ändå vara tillfälle att minska aktievikten och öka kassan till ett senare köptillfälle, säger Karl Hedberg, i bankens veckobrev.

Han konstaterar att sommarens uppgång varit starkare än förväntat.

– Uppgången har fått stöd av att räntorna har fallit tillbaka. Det stödet kommer sannolikt avta under hösten, menar Karl Hedberg.

Dessutom tror han att de negativa effekterna från en svagare efterfrågan inte fullt ut slagit igenom. Sammantaget spår han att det snart kommer en rekyl ner efter den starka sommaren.

– Investerare bör se detta som ett nytt tillfälle att ta vinster, alternativt att sälja innehav som man inte har en långsiktigt stark syn på. Det kommer finnas fler tillfällen innan årsskiftet där vi kommer se uppställ i marknaden som kommer vara köpvärda om man minskar aktieexponeringen nu, säger Karl Hedberg.