Placera Trots sensationella händelser och oro i Washington i samband med stormningen av Kapitolium fortsätter börserna inte bara uppåt, utan bredare uppåt än tidigare. Det konstaterar Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg i en analys publicerade på bankens hemsida, där han slår fast att det just nu är ett bra tillfälle att bredda portföljen.

”Oroligheterna i Washington DC i förra veckan rann snabbt av aktiemarknaden”, konstaterar Karl Hedberg. Och bolagsvinsterna fortsätter att stiga när utsikterna för 2021 just nu väger tyngre än värderingen av börsen.

I nyhetsrapporteringen är vaccinering, smittspridning och konjunkturdata i fokus när årets första rapportperiod inleds på fredag. Karl Hedberg ser tillfället att bredda portföljen, dels genom att ta hem vinster i vissa coronavinnare, dels genom att öka exponeringen mot industribolag och banksektorn.

”Väljer möjligheter före risker”

– Vi fortsätter att se ett starkt börssentiment där investerare väljer att se möjligheter istället för risker just nu. Efter demokraternas nyvunna majoritet i senaten så har fokus varit på möjligheter till nya större stimulanspaket snarare än risker för höjda bolagsskatter i USA. Det tycker jag talar för att sentimentet fortsätter indikera optimism. Jag ser inget tecken på att det håller på att vända i närtid, säger Karl Hedberg.

En faktor att hålla ögonen på är smittspridningen, menar han, vilken kan leda till både nya restriktioner och nya nedstängningar. Men vaccinoptimismen är i högsta grad en annan faktor att räkna med, inte minst i samverkan med ”relativt hyggliga konjunkturdata”. Men man bör hålla ögonen på hur snabbt vaccineringen fortlöper, inte minst i USA, där rapporter indikerat en långsammare utrullning än förväntat.

”God potential till stigande vinster”

– Värderingen på börsen är högre än vad vi har sett historiskt men givet det låga ränteläget och en förväntan om stigande bolagsvinster i år så tycker jag den är rimlig. Jag tror det finns utrymme för ännu högre värdering så länge vi fortsätter se en trend med stigande kvartalsvinster. Givet att vaccineringar fortsätter enligt plan så bör vi se en återgång till en mer normaliserad efterfrågan för bolagens produkter och tjänster. Det i kombination med de kostnadsbesparingar som genomfördes under förra året ger en god potential till stigande vinster för de kommande kvartalen i år. Det talar för att vi har ytterligare uppgång framför oss, säger Karl Hedberg.

Uppgångarna på aktiemarknaderna i USA, Europa och Norden har hittills varit mellan 3 och 5 procent i lokala valutor. Globalt har Kina och tillväxtmarknaderna inlett året starkast, med uppgångar kring 8 procent.

”Bra tillfälle bredda portföljen”

Sektormässigt leder energi då oljepriset ökat 9 procent på mindre än två veckor, och med 31 procent de tre senaste månaderna.

– Vi har sedan slutet på förra året börjat se att flera sektorer som tidigare har släpat efter i återhämtningen nu har börjat ta fart igen. Jag tror det mönstret kommer fortsätta. Har man haft en stor övervikt mot bolag inom sektorer som är coronavinnare, som till exempel e-handel och gaming, så tycker jag det är ett bra tillfälle att bredda sin portfölj nu. Jag tror vi kommer se fortsatt styrka inom industribolagen samt en banksektor som börjar röra sig uppåt, säger Karl Hedberg.

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Affär
Uppgifter: SSAB:s storägare skeptiska till affär med Tata
Börsen
Positiv veckostart
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"