Börsen Pessimismen på börsen fortsätter i takt med en eskalerande energikris som ökar risken för recession och nedskrivna vinstestimat. Men på kort sikt ser Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg en potentiell uppåtrekyl.

– Att gasexporten från Ryssland skulle kunna stoppas helt har varit ett scenario som funnits med i marknaden. Hade ett sådant beslut kommit helt oväntat så hade vi sannolikt sett betydligt större rörelser än måndagens nedgång. Det här scenariot är redan delvis inprisat i marknaden. Däremot finns det en påtaglig risk för större nedrevideringar av vinstprognoserna nu som en följd av detta, säger Karl Hedberg i en veckokommentar på Carnegies sajt.

Han konstaterar dock att börsen tappat mycket de senaste veckorna och är nu kortsiktigt översåld i ett tekniskt analysperspektiv.

– Det indikerar en rekyl upp kortsiktigt. Den kortsiktiga investeraren kan se detta som ett köpläge medan den mer långsiktiga inväntar en rörelse uppåt och utnyttjar det tillfället att öka kassan eller disponera om portföljen, säger Karl Hedberg.