I fredagens aktiechatt beskrev Marcus Hernhag hur han viktar sin portfölj och vilka kriterier han har för att sälja av innehav. Marcus avslöjade också hur han ser på cannabisaktierna framfart just nu.

Cissi: Hej! Hur tänker du kring viktning av din portfölj? Har du någon maximal nivå där du börjar sälja av?
Marcus: Hej! För mig, som vill ha ett stort inslag av trygghet och värdebevarande, har portföljen över 30 innehav som jag viktar kring 1-4 procent. Jag har ingen uttalad maxnivå i procent, men i praktiken är det runt 4 procent för aktier och 5 procent för börshandlade fonder. Jag bedömer risken mot storleken på innehaven och de riskablaste aktierna får minst vikt. Efter till exempel Bahnhofs uppgång har jag nyligen sålt av och halverat mitt innehav, då jag från de 17,90 kr jag köpte in mig på nästan dubblade värdet så att aktien var en av de största i portföljen. Med nuvarande värdering och insaktning i tillväxttakten för Bahnhof vill jag ta ned risken och ha under 2 procent av portföljen där.

Monica: Hej . Vad tycker du om Auroras och Canopys cannabisaktier?
Marcus: Hej! Rena lottsedlar som emellanåt är ena riktiga rökare på börsen, och branschen som helhet har medvind just nu. Riskbenägna kan chansa för liten del av portföljen, vi andra avstår.

Klas: Hej igen! Försöker igen fråga om din åsikt om Greenblatts ”magiska formel”. Känner du till någon fond som följer denna? Vet du något bra sätt att följa detta investeringssätt utan att prenumerera på någon betaltjänst?
Marcus: Hej! Känner inte till någon fond som säljs i Sverige i vart fall. Det enda problemet med magiska formeln är att det kräver sitt hantverk.

Tomas: Har bankaktier sen 15 år tillbaka som har dubblat sig, SWE-A, SHB-A och SEB-A. Ska man sälja av nu? Har varit bra utdelning på dom.
Marcus: Ser ju ingen anledning till att du ska säjla av allt direkt just nu. Bankerna är fortsatt kassakor.

Lars: Hej! Vad tror du om Catena Media med anledning av huvudägarens försäljning och den dräpande analysen som bland annat pubicerades i PA? Hur ska man som aktieägare i bolaget förhålla sig till det som hänt?
Marcus: Hej! Nya vd:n har i vart fall köpt aktier. Di:s analys i onsdags kväll var tillsammans med storägarens försäljning av aktier kursdrivande. Men Catena Media som bolag går rätt bra underliggande.

Benke: Hej. Jag har tänk köpa guldtackor, eller ska man köpa gruvaktier? Jag tror att börsen går ner inom ett år. Benke
Marcus: Hej! Guldpriset rör sig mer utan koppling till börsen medan gruvaktier sannolikt är beroende av aktiemarknadens riskvilja. Guldtackor är prismässigt tryggare än aktier. Vad som sen ger bäst avkastning över tid är en helt annan sak.

Erik: Är Xact Högutdelande en bra investering?
Marcus: Ja, det tycker jag!

Proppen: Hej Hörde om att man kan begära inlösen för 500 kr varje år i mars av Oscar Properties Pref B. Den handlas kring 495-500 kr och ger 50 kr i utdelning varje år. Är inte detta en av de bättre preffarna just nu? Eller har du bättre tips? Känns som en av de få preffarna som handlas under inlösen. Trevlig Helg! Proppen
Marcus: Hej! Den underliggande risken med exponering mot bostadsbyggande gör att det är en riskabel preff. Alla säkrare preffar är dyra nu.

Harry L: Haj Marcus! Du skriver ofta om investmentbolag och jag undrar vad som kategoriserar ett sådant. Indutrade och Lagercrantz som båda innehar aktieinnehav i flera andra bolag men ändå inte är ”investmentbolag”? Varför, och vad är skillnaden? Trevlig fredag!
Marcus: Hej! Rent formellt finns det en klassificering för att få investmentbolagsstatus och därigenom den typen av beskattning. Investmentbolag är i praktikten delägare i börsnoterade bolag. Ofta ägs mellan 5-30 procent av bolagen. Konglomerat och framför allt vanliga rörelsedrivande bolag som gör förvärv äger 100 procent av sina bolag som därmed är dotterbolag. Till exempel Indutrade äger 100 procent av sina bolag och minskar inte några procent som Investor kan göra i innehav i sin portfölj. Lagercrantz & Co fokuserar också endast mot sin bransch, investmentbolag har nästan alltid flera helt olika branscher i portföljen.

Björne: Hej Marcus! Bilia rasar rejält på Nordeas sänkning. Är det början på ny bottennotering? Plussade på med en större post i våras, men ska jag sälja nu eller hoppas på en vändning längre fram, eller kommer bilförsäljningen att klinga av? Tack för svar på förhand.
Marcus: Hej! Analyser som pressar kursen är ofta tillfälligheter. Det som styr på sikt är hur vinsten per aktie och kassaflödena utvecklar sig. De i sin tur påverkar utdelningen per aktie över tid. Att Bilia är nere på 2015 års kursnivåer visar att marknaden inte tror på bolagets förmåga att öka vinsterna framöver. Jag är neutral till aktien på riktigt lång sikt, men Privata Affärer gillar aktien på kortare sikt och värderingen är låg.

Aktiegumman: Tror du att företagsobligationsfonder, till exempel Spiltan Högräntefond, drabbas om det skulle bli en större nedgång på börsen?
Marcus: Normalt sett nej. Bara om det blir en finanskris eller kris i en speciell bransch så att kreditriskerna ökar. Då skulle värdet på Spiltanfondens obligationer åtminstone tillfälligt gå ned.

Desiree: Äntligen fredag och chatt 🙂 Gör ett nytt försök… Vad har du för åsikter om Sivers Ima Holding, Midsummer och Eurocon Consulting? Har en 100 000 kr att satsa.
Marcus: Midsummer känns som en okej chansaktie. De övriga två har jag ingen koll på.

Annica: Hej, vad tror du om Sobi på kort och lång sikt? Det är min mest framgångsrika aktie och står nu för 40 procent av min portfölj trots att jag sålde en hel del före sommaren. Jag vill inte vara för beroende av den men är samtidigt lockad av den kraftiga uppgången.
Marcus: Hej! Oj, det var en stor andel av portföljen. På kortare sikt gillar jag verkligen Sobi då deras vinsttillväxt är fenomenal. Så länge trenden är upp och rapporterna möter förväntningarna är ju allt okej, men senast när trenden börjar visa svaghet bör du minska andelen rejält.

Magnus: Hej Marcus! Hur går dina tankar kring Besqab? Köp eller avvakta?
Marcus: Hej! Jag avvaktar.

PauL: Hej Marcus! Om du skulle jämföra fonden Aktiespararnas Direktavkastning med XACT Högutdelning (ETF). Likheter, skillnader? Kan sparande i dessa två alternativ vara en strategi som ligger nära din strategi? (Om man inte har dina kunskaper). Med vänlig hälsning, /Paul
Marcus: Hej! Börshandlade Xact Högutdelande är jämnviktad och betalar utdelning till dig som fondandelsägare. Aktiespararna Direktavkastning kör med strategin Dogs of the dow fast på Stockholmsbörsen. Xact Högutdelning är mitt största innehav. Men jag har inget emot den andra fonden heller.

Lydia: Hej Marcus! Vad göra med Veoneer? Den har rasat från 517 ner till 450 kr. Vill höra din syn på denna avknoppning från Autoliv. Är det snart slutrasat? Behålla? Tacksam för din åsikt!
Marcus: Hej! Veoneer är så spännande för framtiden att det är mycket spekulation i kursen. Det lugnar nog ner sig till något framöver när kursen handlats ett tag och bolaget släppt fler rapporter. Långsiktiga bör behålla.

Malin: Hej! Efter uppdelningen av Autoliv har jag blivit passiv till bolagen. Vilken aktie föredrar du, Autoliv eller Veoneer?
Marcus: Hej! Som tryggt inslag på mittfältet Autoliv och som anfallare i laget Veoneer.

Arne: Jag har aldrig läst att du besvarat någon fråga om Eyeonid och vi är ändå över 6 000 ägare på bara Avanza och många av har två konton, Nordnet för att ha lite mer riskaktier eller bara OMX30, så det blir många aktieägare. Nu har jag blivit skrämd trots min tidigare övertygelse då många börjat skriva om deras finansiering som de kallar dödsspiral-finansiering. Kan du förklara vad detta betyder och vad du tror om bolaget som trots allt behövs då ID-kapningarna fortsätter i oförminskad styrka. Brottet är nu vanligare än cykelstölder och det säger ganska mycket.
Marcus: Eyeonid kan jag inget om, men vid en snabb överblick stiger ju försäljningen men bolaget går med förluster. Svårt att värdera då och en slagig aktiekurs är mycket vanligt för små bolag med ny produkt. Jag har sett hundratals bolag på smålistorna under de senaste 18 åren som hävdat att de haft en jättebra produkt på gång bara för att sedan misslyckas. Ta det försiktigt!

Annsan: Bahnhof, har dom gjort sitt för ett tag?
Marcus: Bahnhofs försäljning under andra kvartalet var lägre än under det första. Den tillväxten oroar marknaden. Efter den stora kursuppgången tidigare är det nu en rekyl och paus som gäller en tid.

Nybörjaren: Hej Marcus! Tack för dina inspirerande böcker! Jag nyligen fått upp intresset för aktier och undrar hur man ska tänka kring viktning i sin portfölj när målet är att långsiktigt kunna leva på utdelningen? Just nu ligger mina Investor B +70 procent vilket gör att man blir sugen på att sälja, men å andra sidan vill jag ju inte ha färre av dessa aktier då jag är ute efter utdelningen. Hur bör man tänka i ett sådant läge?
Marcus: Hej! Titta mindre på reavinsterna och mer på hur stor andel av din portfölj som du har i ett enskilt innehav. Eller på vilken direktavkastning och utdelningstrend som bolaget ger.

Anders Engström: Hej! Har i dag mitt sparande 25 procent räntepapper, 30 procent utländska aktiefonder och 40 procent aktier i svenska storbolag samt 5 procent räntekonto som buffert. Har jag anledning att omfördela?
Marcus: Hej! Jag tror egentligen mer på de lite mindre bolagen än de större över tid, men du har bra riskspridning. Dessutom försiktig inriktning. Med högre räntor framöver blir det nog bra även i räntedelen. Om den här fördelningen är det som passar dig behåll den.

Inka: Hej! Trots flera försök hittills inte lyckats få ett svar på denna fråga: Vad blir ditt råd angående Björn Borg, som jag har rätt stor förlust på i min ISK? Filmen om Björn Borg har nog inte längre mycket reklamvärde för aktien och det faktum att företaget numer inte behöver betala royalty till den forne tennisstjärnan har inte heller kunnat bromsa att det gått rätt dåligt för aktien. Hur går det med e-handels-satsningen? Kommer man att kunna behålla den höga direktavkastningen? Sannolikhet för uppköp? Sälja eller ligga kvar? Trevlig helg från någon som hoppas på svar!
Marcus: Hej! Björn Borg är ingen favoritaktie hos mig. Aktien borde bottna snart, men vad vet man. Utdelningsandelen är rätt hög och en sänkning kan komma. Filmer och royalties är redan inräknat i aktiekursen förmodar jag. Fundera på att sälja av någon gång framöver om det inte uppstår en stabilt stigande trend.

Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Rapporter
Analytikernas förväntningar inför onsdagens rapporterTre storbanker rapporterar
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Börsen
Lätt positivt på tisdagsbörsen
Analyser
Här är tisdagens färska analyser
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF:s tillväxt svagare än väntatFlaggar för lägre efterfrågan fjärde kvartalet
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Skog
Sjunkande priser på massa och timmer
Rapport
Stark orderingång för Saab
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Sämre än väntat för HusqvarnaStark robottillväxt
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktie
Telia: Lars-Johan Jarnheimer tar över som ordförande
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida
Chatt
Hernhag: Fem aktier att äga för alltid"Forskningsbolaget som är en spännande chansaktie"
Analyser
Två nya köprekar bland fredagsanalyserna
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Börsen
SHB-strateg: Räkna med sämre avkastning i tio år
Valuta
SEB: Då stärks kronan igenMen det blir värre innan det blir bättre
17/10
Healthcare Direkt: Så hittar du vinnarna i sektorn
Hjälp oss utse Årets Bank 2019