Aktiechatten: Hernhags favorit i hälsovårdssektorn

Publicerad 2016-01-22 11:06

Chatt I veckans aktiechatt pekade Marcus Hernhag ut en favoritaktie som är ett av de allra bästa hälsovårdsbolagen. Dessutom tipsade han om några bra investmentbolag.

Daniel: Hej Marcus! Hur tror du att de amerikanska aktierna utvecklas när räntan höjs? Är intresserad av utdelningsbolag där, t.ex. Johnson &Johnson, vad tror du om det? Tack för chatten!
Marcus: Hej! Högre räntor sätter nog kortsiktig press på alla kurser, långsiktigt skulle högre räntor innebära starkare konjunktur vilket istället gynnas börsen. Allt beror så mycket på. J&J gillar jag, ett av de allra bästa hälsovårdsbolagen.

Tina: Hej Marcus! Vad anser du om Biotage? Någon uppsida att vänta? Vad skulle du rekommendera för läkemedelsaktie på lång sikt? Ha en fin fredag och tack för en bra chatt! =)
Marcus: Hej! Biotage är jag inte så insatt i, jag fokuserar mer mot större bolag. Exempelvis amerikanska Johnson&Johnson är väldigt stabilt och tryggt och funkar säkert bra på sikt. Efter över 50 år av utdelningshöjningar men ändå med en låg utdelningsandel vet du vad du får.

Hasse: Tjena Mackan. Jag har en längre tid studerat och funderat på att sätta in pengar i Creades till mina barn. En sikt på åtminstone 15 år. Är det en aktie du rekommenderar? Nämn gärna någon annan som jag kan stoppa in i.
Marcus: Hej! Ja, det är det. De flesta investmentbolagen på börsen är bra. Allt från Kinnevik till Melker Schörling.

Nina: Hej Marcus, om du i dag hade fått välja mellan att investsera i preffar, amerikanska högutdelare eller eller något annat, typ nischbankskonto med rörlig ränta på två års sikt, hur skulle du välja?
Marcus: Hej! Långsiktigt lönar sig aktier i utdelningshöjare, så främst sådana nu efter kursnedgången. 

Molly: Hej! Är Next en aktie som man vågar sätta in på långsikt?
Marcus: Hej! Next framtid är förvisso spännande, men väldigt osäker. Du får följa hur bolaget går och inte bara köpa och lägga i byrålådan.

Wide: Hallå Marcus! Såg att Öresund vill splittra sin aktie till två delar. Vilket gör mig lite fundersam om framtiden. Vad tror du om att investera i Öresund på långsikt? Tack för fredagsnöjet!
Marcus: Hej! Öresund har överpresterat senaste året och kan göra det igen. Aktiesplitten är ett nollsummespel det antalet aktier dubblas och aktiekursen halveras. Det i sig förändrar knappt nåt.

M: Hej Skägget! Bedömer du att Avanza-aktien är köpvärd på fem års sikt?
Marcus: Hej! Ja, det gör jag. Fast Avanza skulle inte gå så bra om börsen och aktiviteten där går dåligt en tid. Då skulle å andra sidan ett bra köpläge uppstå.

Anita: Fråga1: varför är det endast negativa kommentarer gällande Handelsbanken i jämförelse med de andra bankerna, som kan rekommenderas, exempelvis behåll eller köp, ibland sälj? Fråga 2: har en hög Handelsbank-aktier, men ”suttit stilla i båten”. Ska jag fortsätta med det eller rädda det som räddas kan, alltså sälja och ta smällen?
Marcus: Handelsbanken är ofta den dyraste bankaktien, men det beror på att de är säkrast och stabilast. De klarade både 1990-talskrisen och den 2008-2009 bättre än de övriga storbankerna. Plus att SHB har en lyckad expansion i England på gång. Sett över fem år eller längre behöver du inte oroa dig över dina aktier i Handelsbanken, men sett på kortare sikt kan aktien förstås precis som andra aktier falla mer.

PS: Hej Marcus! Jag har en portfölj bestående av 16 aktier, varav 4 är investmentbolag (Latour, Lundberg, Investor, Kinnevik) som står för ca hälften av värdet. Har varit sugen på att ta in Svolder eller Öresund men tvekat. Finns det någon poäng med ytterligare investmentbolag tycker du?
Marcus: Hej! Inte för riskspridningens skull, men en bra deal är en bra deal och både Svolder och Öresund är okej som bolag. Det behöver alltså inte vara fel direkt, men 16 aktier är ganska många redan.

Ingemar -39: Hej Marcus. Är börsfallet över nu eller ska jag vänta lite till med att köpa svenska aktier? Brtukar satsa på svenska industriaktier.
Marcus: Hej! Ingen aning. Vad sägs om att köpa lite aktier direkt, men ha en del torrt krut kvar ifall det blir nya nedgångar framöver under året?

Mikael: Hej! Varför lyfter inte Eolus Vind tror du? Mycket lågt p/e-tal och mycket hög direktavkastning borde ge bränsle tycker man…
Marcus: Hej! Elpriset har varit väldigt lågt de senaste åren och riskerar att fortsätta vara det i de flesta väder även de kommande åren. Eolus är därför lite i motvind, skulle man kunna säga. Därför är värderingen låg. Om elpriset stiger och efterfrågan på vindkraftverk tar fart är Eolus värdering något som verkligen skulle göra aktien lockande. Där är vi inte än.

jonas k: Vågar jag köpa och behålla Tele2 bara för att få utdelningarna?
Marcus: Ja, det tycker jag. Även om aktiekursen kanske inte går så oerhört bra lär Tele2 B fortsatt vara en riktigt bra utdelningsaktie.

sverker: Var hittar jag det billigaste courtaget?
Marcus: Avanza och Nordnet och vissa prisplaner där courtaget är 1 kr, men handlar du för större belopp än småslantar blir det courtage i procent istället och då är 1 kr inte det du betalar utan en procentsats. Räkna på saken. Degiro har gratishandel på gång, något att hålla ögonen på också.

Karin: Hej,Vad anser du om Boliden, när Kinas ekonomi går så pass dåligt? Tack!
Marcus: Hej! Gruvbolag har det inte lätt just nu, men Boliden överlever. Ingen aktie jag tror det är bråttom att köpa i vart fall.

tommy: Hej, det finns ett litet investmenbolag som heter Havsfrun med en hygglig utdelning varje år, har du nån koll på det bolaget om det är värt en liten satsning på? Tack på förhand!
Marcus: Hej! Sist jag kollade på det var det dyrt i förvaltning och det är bättre att köpa hedgefonder själv direkt istälet. http://www.privataaffarer.se/borsguiden/lagg-ner-havsfrun-469713 Just nu är trenden i aktien rätt bra och den står emot börsraset, så hedgefonderna kommer till sin rätt på så vis.

Takstolen: Hallå Skäggis! Fråga 1: Hexpolaktien, tror du att den återhämtar dig i år? Fråga 2: Skulle du chansa på ett högre sparbelopp hos bank än statligt garantibelopp?
Marcus: Hej! 1 Hexpol lönar sig säkert långsikigt, men jag är mer osäker på hur det går i år om börsrusket håller i sig. 2 Nej, det finns flera mer eller mindre likvärdiga sparkonton så att gå över gränsen för statlig garanti borde inte behövas, även om risken att göra det hos storbankerna är väldigt liten i nuläget.

Ursuz: Hej ”Kalhygget” (”Skägget” börjar bli lite uttjatat)! Vad är det som rent finansanalytiskt talar emot att man åtminstone kortsiktigt lägger allt man har i Enquest Oil till dagens kurs? !00 USD må ligga avlägset men kanske inte förhoppningen om en rekyl till hälften – och det kan dra bra som alla förhoppningar. Landbaserade Africa Oil eller Thetys är kanske bättre lönsamhetsalternativ men har trots allt större fallhöjd – fortfarande. Och vad är uppköpsfaktorn till dagens kurs?
Marcus: Hej! Enquest är rena lottsedeln på de här nivåerna, då oljepriset måste upp rejält för att de ska kunna tjäna pengar långsiktigt. Det går förvisso att chansa på upprekyler, men hur stora blir de och från vilka nivåer, etc? Tethys har lägre kostnader och klarar sig därmed bättre rent finansiellt. Så länge det är för dig småposter kan du ju chansa om du vill, även om det kanske inte är något jag rekommenderar vem som helst.

Pungsnigel: Hej! Jag har varit sugen på Digital Realty Trust ganska länge, och såg att du har den. Ser också att de har flera aktier (vissa verkar vara preffar?). Vad är skillnaden mellan de olika, och vilken föredrar du? Varför?
Marcus: Hej! Digital Realtys vanliga aktie är den jag rekommenderar. Tillräckligt hög direktavkastning och utdelningshöjningar genom hela finanskrisen.

Mikael: Hej Skägget! Har hört att det inte dras utländsk källskatt på vissa utländska aktier/ETF-er. Varför? Hur tar man reda på vilka det handlar om?
Marcus: Hej! ETF:er som inte ger någon utdelning dras det förstås ingen källskatt från, då denna utgör en del av skatten på eventuella utdelningar. I KF får du tillbaka källskatten från utdelningar.

K-G Beckman: Hej Marcus! Många bolag har ju både A- och B-aktier. Det händer att B säljs till ett högre pris än A. Vilken aktie ska jag som investerare köpa, A eller B?
Marcus: Hej! Så länge det är kontinuerlig och stor handel i en aktie ska du ta den billigaste tycker jag. Atlas B är därför bättre än Atlas A.

Janne: Vart köper man din bok om du nu ännu går att köpa?
Moderator: Du kan köpa den på http://www.privataaffarer.se/hernhagsbok Lycka till!