En vakuumpump tillverkad av Atlas Copco.

Aktier Aktie-Ansvar behåller en defensiv positionering i hopp om att kunna övervintra den osäkra marknadsmiljön. Det är samtidigt dags att plocka in bolag av hög klass där kvalitetspremien minskat i årets börsnedgång, enligt förvaltaren Eric Karlsson som lyfter fram en svensk verkstadsstjärna i fondbolagets strategirapport. 

I det osäkra markandsläget väljer Aktie-Ansvar en fortsatt defensiv positionering med ”en kombination av värdebolag, defensiva sektorer och kvalitetsbolag”. Det skriver förvaltaren Eric Karlsson i fondbolagets strategirapport som publicerades i veckan.

– Efter sättningen på börsen är det klokt att passa på att addera de kvalitetsbolag vi vill äga på lång sikt, då kvalitetspremien har kommit ned för många fina bolag, det vill säga bolag med hög avkastning på investerat kapital som genererar en värdeskapande tillväxt, fortsätter han.

Ett sådant bolag är enligt förvaltaren den svenska verkstadsjätten Atlas Copco. Bolaget levererar en hög tillväxt och avkastning på investerat kapital medan skuldsättningen och andelen fasta kostnader är på låga nivåer, påpekar Eric Karlsson. 

Han tillägger att Atlas Copco även byggt upp höga inträdesbarriär som gör det svårt för konkurrenterna att utmana bolaget.

– Atlas Copco ser ofta dyr ut, då aktien alltid handlas med en premie relativt övriga svenska verkstadsbolag. Det har dock historiskt varit en god idé att köpa Atlas [Copco] och andra kvalitetsbolag när premien relativt sektorn kommit ned, skriver Eric Karlsson. 

I fondbolagets modeller framstår bolaget fortfarande som förhållandevis lågt värderat, trots att aktien handlas till en hög multipel, fortsätter han.

Det beror på att Atlas Copco har en sådan hög förväntad tillväxt och avkastning på investerat kapital, enligt Eric Karlsson.

Atlas Copcos totalavkastning uppgår till drygt 105 procent över de senaste fem åren, vilket utklassar Stockholmsbörsen som avkastat nära 60 procent, inklusive utdelningar, under samma period.