Hotell Logiappen Airbnb är i praktiken på väg att ta över hotellmarknaden på flera platser i Norge. Det uppger branschorganisationen NHO Reiseliv, enligt Dagens Næringsliv.

”Airbnb går mot att ta över övernattningsmarknaden på flera ställen i landet”, säger organisationens vd Kristin Krohn Devold.

Medan Norges hotell i fjol ökade antalet övernattningar med blygsamma 2 procent växte Airbnb med 45 procent, enligt en rapport från analysföretaget Capia. Det innebar att nästan 4,5 miljoner övernattningar bokades i privata rum, lägenheter, hus och stugor via plattformen. Därmed utgör Airbnb omkring en femtedel av de samlade övernattningarna i Norge – och det utan att det finns några regler för hur intäkterna ska beskattas.

”En svart hotellsektor utan anställda är på väg att ta över hotellmarknaden”, säger Kristin Krohn Devold, som vill att landets regering börjar kräva in rapportering av alla uthyrningar via den populära appen.

Airbnb:s marknadsandel i Norge är som störst i Lofoten, där appen har 55 procent av de övernattande kunderna. I Osloområdet är andelen 35 procent och i Sørlandet på Norges sydkust 38 procent. Under fjolåret hyrde drygt 26.000 unika värdar ut bostäder minst en gång genom Airbnb, med en samlad intäkt på runt 2,3 miljarder norska kronor.