Lägg upp en mental strategi för ditt sparande

Publicerad 2014-06-25 10:31

Börspsykologiskolan Vi påverkas olika av börsens svängningar. Ditt eget psyke bör därför speglas i dina innehav. Häng med nu när Privata Affärers skola om börspsykologi drar i gång.

Alla påverkas vi av börsens svängningar, men vi gör det på olika vis. Börspsykologin påverkar med andra ord oss olika mycket. Endast du själv kan känna efter och tids nog hitta de placeringar och den tillgångsfördelning just du mår bra av att ha.

Enligt boken Aktiemarknadens Psykologi av Carl-Gustav Gyllenram är ångesten av att förlora pengar mycket starkare än den glädje som investerare känner när de tjänar pengar.

För att kunna spara på det sätt du mår bäst av måste du därför hålla nere riskerna. Stressar du upp dig när de mest konjunkturkänsliga och svängiga aktierna backar bör du sänka risken. Preferensaktier i lönsamma bolag som Akelius och Balder samt konjunkturstabila aktier som Axfood, ICA och Swedish Match kanske mer är din melodi.

Sänk gärna riskerna om du hamnat i ett läge där du mår dåligt av att dina aktier gått ned, men sälj inte nödvändigtvis allt på en gång. Gör det istället då och då så du sprider ut riskerna i tid. Då blir det aldrig perfekt tajming, men heller aldrig helt fel och du slipper frustrationen av att ha gett upp och sålt alla aktier precis när börsen bottnade. Det bästa är förstås att köpa efter intensiva nedgångar och sälja av en del efter långa uppgångar, men det är viktigare att må bra än att maximera avkastningen.

Även om du sålt endast delar dina aktieinnehav och börsen vänder upp känner du antagligen frustration av att gå miste om uppgången. Tänk då på hur det kändes när det rasade, och försök glädja dig åt att du aldrig kommer att uppleva det igen. Lägg med andra ord upp en mental strategi för hur ska tänka och agera när värdet på dina besparingar svänger.

Är du gambler och tycker det bara känns spännande och roligt att trada på börsen? Fortsätt i så fall om du slår börsindex. Du kanske har ett lika bra psyke som en elitidrottare och kan klara börsens stress och press bra. Andra mår antagligen bättre av passivt sparande.