AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2013-05-08 08:00

Aktietips Affärsvärlden ger fyra aktierekommendationer i senaste numret, varav två köptips. Bygghandelskedjan och fordonsunderleverantören hissas.

För den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk tror Affärsvärlden att det amerikanska läkemedelsverkets avvisning av bolagets insulinpreparat Tresiba kan bli ödesdigert på den hårt konkurrensutsatta insulinmarknaden. Vid ett p/e-tal på 21 för året vinst anser man att riskerna väger över. Rekommendationen blir sälj, och köp tillbaka på nivåer under 920 danska kronor.

Affärsvärlden rekommenderar att sälja Transatlantic-aktien inför bolagets nyemission. Verksamheten anses ”knäa under konjunkturella och strukturella missförhållanden”, samtidigt som högre bränslepriser och krav på lägre fraktpriser från stora svenska och finländska exportföretag oroar. Tidningen ser dock en möjlighet att köpa tillbaka på kurser kring 3:50 kronor.

För Byggmax ser Affärsvärlden en svag marknad, avspeglat i det faktumet att försäljningen i jämförbara butiker backat två år i rad, samtidigt som konkurrenssituationen skrämmer. Samtidigt ser man att bolagets nya butikskoncept förbättrar tillväxtutsikterna, och det – i kombination med en stark affärsmodell och en hög direktavkastning – ”gör dock att det positiva väger över”. Rekommendationen blir köp, med en riktkurs på 45 kronor på ett års sikt.

För Haldex-aktien ställer sig tidningen frågan om det finns potential kvar efter den uppgång som följt efter kvartalsrapporten i slutet av april. Svaret blir ja – trots att det finns en rekylrisk nedåt på kort sikt så har aktien på längre sikt potential upp till 47 kronor, baserat på tidningens prognoser.
Rekommendationen blir köp.