Aktietips Affärsvärlden rekommenderar köp av ögonstyrningsbolaget Tobii.

”Efter avknoppningen av Tobii Dynavox är ‘gamla’ Tobii det mer spännande bolaget. Risken är hög men frågan är om inte det kompenseras av potentialen om Tobii kan positionera sig rätt i ‘metaverse'”, skriver tidningen i en analys daterad den 15 januari.

Verksamheten inom delsegmentet Tobii Pro ska enligt Affärsvärlden inte värderas till högre än cirka 1 miljard kronor i dagsläget.

Borträknat Tobii Pro finns det då kvar cirka 1 miljard i framtida omsättning från det som tidigare hette Tobii Tech. Här är förlusterna stora men det är motiverat eftersom potentialen är mycket stor om stora IT-jättar, bilföretag med flera designar in Tobii-lösningar i sina volymprodukter, skriver tidningen.

”En värdering om 5-10x omsättningen är inget märkligt om affärerna lyfter enligt plan. Bland annat har Financial Times skrivit att investerare laddar för en ‘guldrusch’ inom hårdvara för metaversum. Så om tillväxten lyfter Tobii är det nästan självklart att värderingen om några år ska vara klart högre än i dag, skriver Affärsvärlden.

Vidare påpekar tidningen att Tobiis ägarbild är blandad, vilket enligt Affärsvärlden stärker intrycket att Tobii borde vara en intressant uppköpskandidat.